EUROPSKA KOMISIJA

Jedini napredak BiH je u zaštiti od radioaktivnog zračenja države

energija
VL FOTO
03.02.2011.
u 08:52

Nije bilo napretka u sektoru plina, mali napredak postignut je u pogledu energije iz obnovljivih izvora, nisu riješena pitanja vezana za tenderske postupke...

Ukupno gledano, pripreme u oblasti energetike nisu mnogo napredovale u BIH. Potrebni su daljnji napori kako bi zemlja ispunila zahtjeve iz Ugovora o Energetskoj zajednici, navodi se u nedavnom izvješću Europske komisije o napretku BiH. U pogledu zaliha nafte i sigurnosti opskrbe ostvaren je neujednačen napredak. Republika Srpska je usvojila zakon s ciljem preuzimanja direktiva o mjerama ublažavanja i zalihama za 90 dana. Ipak, službeni podaci o razinama zaliha nafte u zemlji ne postoje. Potrebno je provesti potvrdu u oblasti Energetske zajednice o sigurnosti opskrbe plinom i električnom energijom. Ne postoji državna strategija o energiji.

Primjene zakonodavstva

Mali napredak je ostvaren u pogledu unutarnjeg tržišta energije. Nije bilo napretka u preuzimanju prva iz oblasti električne energije koji se primjenjuje u okviru ugovora o Energetskoj zajednici. Nisu riješena pitanja vezana uz tenderske postupke za nove proizvodne kapacitete. Odsutnost primjene zakonodavstva i dalje predstavlja problem. Nije došlo do poboljšanja u vezi s državnom kompanijom za prijenos (TRANSCO/ Elektroprijenos). Radna grupa koju su osnovali premijeri entiteta nije uspjela naći rješenje za postojeći problem. TRANSCO nije odobrio poslovne planove i planove ulaganja. Upravljačka struktura kompanije djeluje samo u tehničkom sastavu. Izvršavaju se tehnički poslovi i manji zadaci vezani za održavanje. Nije bilo poboljšanja u komunikaciji s nezavisnim operaterom sustava. Prekogranični kapaciteti dodjeljuju se na ad hoc osnovi, umjesto putem otvorenog natječaja. Održivost TRANSCO-a kao državnog poduzeća i iscjepkanost tržišta električne energije predstavljaju razloge za zabrinutost i prepreku punoj realizaciji Ugovora o Energetskoj zajednici. Štaviše, potrebno je revidirati izmjene i dopune zakonodavnog okvira o električnoj energiji iz 2009. u svrhu usklađivanja s ciljevima konkretnog i transparentnog tržišta električne energije što zahtijeva ugovor o Energetskoj zajednici. Nije osigurana nezavisnost regulatorne komisije. Regulator iz Republike Srpske revidirao je tarife. Državna Regulatorna komisija za električnu energiju (DERK) izdala je nove tarife za usluge prenosa, nezavisnog operatora sustava i pomoćne usluge. Od otvaranja tržišta za kupce koji ne pripadaju kategoriji kućanstava, dvije industrijske kompanije kupile su dio električne energije na tržištu. Potrošači nemaju razlog da promijene dobavljača, budući da su regulirane tarife i dalje ispod tržišnih cijena. Nije bilo napretka ni u sektoru plina, jer ne postoji državni zakon o plinu.

Zaštita od zračenja

Postignuto je malo napretka u pogledu energetske učinkovitosti i energije iz obnovljivih izvora. Regulatori osiguravaju određene zajamčene tarife i niže naknade za priključivanje na mrežu.

U sljedećih 10 godina entiteti planiraju da izgrade hidroelektrane i elektrane na vjetar. Međutim, sveobuhvatna strategija ne postoji, a entiteti nisu uskladili svoje planove. Obveze koje su preuzete u okviru ugovora o Energetskoj zajednici u pogledu promoviranja energije iz obnovljivih izvora i biogoriva nisu ispunjene. Kasni se s izradom akcijskoga plana za energetsku učinkovitost s ciljem ispunjavanja obveza iz ugovora o Energetskoj zajednici.

Određen napredak zabilježen je u oblasti nuklearne sigurnosti i zaštite od zračenja. Ratificirane su tri međunarodne konvencije o nuklearnoj sigurnosti, imenovan je novi direktor državne Regulatorne agencije za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost.

Ipak, potrebno je provesti Zakon o zaštiti od zračenja i nuklearnoj sigurnosti. Postojeći propisi nisu u skladu s europskim. Pored toga, struktura, mandat i djelovanje Regulatorne agencije nisu precizirani.

Potrebno je izraditi državni plan djelovanja u slučaju opasnosti i strategiju upravljanja radioaktivnim otpadom. Administrativni kapaciteti u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa vezani za energetiku i dalje su slabi, navodi se izvješću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?