Tukeša iz Stoca

Je li prevario banke, tvrtke i čelnika Siska?

Herbos
25.03.2013.
u 09:49

Jozo Perić u Hercegovini je ostao poznat po osnivanju divlje tržnice Renner u stolačkim Berkovićima, a sad je na SAD-ovoj crnoj listi

Dolazio je u skupom automobilu koji do tada nitko od nas nikad nije vidio, odavao je dojam čovjeka koji brine kako će izgledati i htio je preuzeti našu tvrtku koja je u stečaju, no nismo znali da mu je jedini motiv bio da Herbos iskoristi za dopremu sirovine za izradu droge, ovako govore djelatnici sisačke tvrtke Herbos koja se, ni kriva ni dužna, našla u središtu prave filmske priče dopreme prekursora za ekstazi.

Poznato lice

A uglađeni muškarac sa skupocjenim automobilom je poznato lice sa stranica crnih kronika – 53-godišnji Jozo Perić zvani Tukeša iz Stoca koji je u svoj plan da iz Kine dopremi pet bačvi tvari za izradu droge upteljao, a da oni to nisu znali, ugledne banke, tvrtke i jednog gradonačelnika. No slovenska policija pomrsila mu je plan. Uhićen je i izručen Hrvatskoj pa Tukeša sada čeka suđenje u Remetincu. Perić je još početkom prošle godine organizirao dopremu sirovine za ecstasy iz Kine u slovensku luku Kopar. Riječ je o pet bačvi tzv. prekursora, ukupne težine od jedne tone, od kojeg se u posebnim laboratorijima dobije ekstazi. Količina koju je Perić naručio, po procjeni istražitelja bila je dovoljna za najmanje pet milijuna tableta ekstazija, što bi bilo dovoljno za godišnju potrošnju te droge u cijeloj široj regiji. Uzmemo li u obzir cijenu tablete od 50 kuna, riječ je o mogućoj zaradi od čak 250 milijuna kuna. Pošiljka od njegovih pet bačvi stigla je brodom zajedno s pedesetak drugih bačvi u kojima se nalazila sirovina za sisačku tvrtku Herbos koja se bavi proizvodnjom herbicida, boja i lakova. Pošiljka je, izgleda, od samog početka bila pod prismotrom policije, a da to naručitelji nisu znali.

No, nastao je problem na kojeg Perić nije računao. Herbos je otišao u stečaj zbog velikih dugova koje je ostavio privatni vlasnik tvrtke pa je zastala i pošiljka. I tu na scenu stupa drugo lice Tukeše – ono uglađenog poslovnog čovjeka. Odlučuje preuzeti Herbos, koji je nastavio proizvodnju i u stečaju. Kako je moguća zarada na crnom tržištu 250 milijuna kuna od droge, Periću očito nije bila prepreka uložiti u kupnju Herbosa. Dolazi tako do tvrtke Signoplast iz Zagreba, koja je u vlasništvu obitelji Dvorski, te joj nudi posredništvo u preuzimanju Herbosa. Oni pristaju, dolaze u lipnju 2012. godine u Sisak, sastaju se s vjerovnicima, među kojima su i HPB te Hypo banka, stečajnim upraviteljem, ali i sa sisačkim gradonačelnikom Dinkom Pintarićem. Pintarić šalje stečajnom upravitelju Branku Petanjeku pismo preporuke u kojem podržava namjeru Signoplasta da preuzme Herbos u stečaju, a isti prijedlog podupiru i poslovne banke. No reagiraju radnici i sindikat.

- Nama je bilo sumnjivo što tvrtku Herbos, koja je tada i u stečaju zapošljavala 81-nog radnika htjela preuzeti neka tvrtka koja je imala 40 puta manji godišnji prihod od nas, sa samo pet zaposlenih od kojih su svi međusobno u rodu. Poslovni plan za Herbos bio je nikakav, a opet su im potporu dali i sisački gradonačelnik i poslovne banke, vjerovnici. Njihova strategija razvoja, na pismu namjere koje uopće nije bilo ni potpisano niti imalo žiga, bio je da strategiju razvoja Herbosa zasnivaju na promjeni uredskog materijala, nabavi računalne opreme, kopirke i nabavi impresivnog voznog parka. Ni riječ i o proizvodnji, kazuje nam sugovornik iz Herbosa.

Uhićen u Sloveniji


Sisački gradonačelnik nam kazuje kako podupire bilo kakvu ponudu koja je jamčila opstanak Herbosa. “Samo sam proslijedio pismo namjere koje je stiglo u Grad. Morate znati da su oni jamčili nastavak proizvodnje i opstanaka radnih mjesta, rekao nam je Dinko Pintarić, kojem ni na kraj pameti, kaže, nije bilo da se iza toga krije nešto ovako. Kada smo mu pokazali fotografiju Tukeše. Plan da do droge dođe preuzimanjem Herbosa nije mu uspjelo, a pola godina nakon pokušaja s tvrtkom Signoplast, u siječnju ove godine, Jozo Perić je uhićen u Sloveniji i sada čeka suđenje za krijumčarenje droge. Na suđenju će svjedočiti i neki predstavnici Herbosa.

Tko je Jozo Perić Tukeša?

Jozo Perić Tukeša poznato je lice sa stranica crne kronike. Najpoznatiji je po osnivanju tržnice “Renner” u Stocu 1997. godine, koja je bila sjecište krijumčara iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Tržnica je bila najpoznatija po prodaji ukradenih automobila, odakle su završavali u istočnoeuropskim državama i regiji. Našao se 2003. godine na Bushovoj “crnoj listi” osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD. Osim njegovog imena na toj je listi 172 osobe i organizacije, bila i imena Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Ljube Česića Rojsa, Ante Gotovine, Ante Jelavića i drugih. Iz Bosne je pobjegao 2000. godine kada je vlast odlučila istražiti njegove sumnjive poslove, a nakon uhićenja postalo je vidljivo da je zadnjih 10 godina živio u Nizozemskoj, dok je za njim potjernicu zbog droga raspisala i njemačka policija. Jozo Perić ima hrvatsko i bh. državljanstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?