ČOVIĆ - LAGUMDŽIJA

Javna poduzeća HT i Elektroprivreda HZ HB se pljačkaju

covic
04.09.2012.
u 08:23

Čović i Lagumdžija najavili da će rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH ostaviti za listopad

Čelnici HDZ-a BiH i SDP-a Drgan Čović i Zlatko Lagumdžija rekli su jučer nakon susreta u Mostaru da će ove dvije stranke nastaviti s rekonstrukcijom vlasti u Federaciji BiH odmah po okončanju općinskih izbora pri čemu je Lagumdžija istaknuo da ne dolazi u obzir bilo kakva koalicija sa Strankom demokratske akcije. “Bilo bi mudro da u devetom mjesecu izbjegnemo bilo kakve odluke, reforme ili rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH ili BiH kako ne bismo imali kampanju pomiješanu s ovim pitanjem”, rekao je Čović nakon susreta.

Pojasnio je da bi u tome slučaju brojne reforme uključujući i ustavne promjene koje su usuglasile dvije stranke oko presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu bile osuđene na neuspjeh. Pri tome je Čović izvijestio Lagumdžiju o amandmanima koje su dva HDZ-a uputila u parlamentarnu proceduru i dodacima o zaštiti vitalnih interesa koje su oni dodali. Lagumdžija je rezolutno odbacio bilo kakvu mogućnost koalicije sa SDA, poručio Dodiku da ne može doći do mirnog razlaza BiH a za javna poduzeća u Mostaru, Elektroprivredu i Hrvatski telekom, rekao da se pljačkaju u predizborne svrhe što će Vlada Federacije BiH nakon razrješenja pozicije ministra Desnice Radivojevića zaustaviti.

“SDA se na razne načine pokušava vratiti u šestorku na vlasti. Ukoliko bilo tko to na bilo koji način pristane. SDP neće sudjelovati u tome projektu i za nas to nije nikakav problem”, rekao je Lagumdžija novinarima u Mostaru. Po njegovim riječima vlast u Federaciji BiH će se sukladno ranijim razgovorima sa Čovićem rekonstruirati nakon izbora sukladno novoj vladajućoj većini koju čine četiri političke stranke dva HDZ-a, SBB BiH i SDP BiH.

To praktično znači da više praktično ne postoji mogućnost da se SDA nađe u vlasti zajedno sa SDP-om koja je uspostavljena neporedno nakon posljednjih općih izbora. Pri tome je Lagumdžija rekao keko je nejasno hoće li ova stranka glasovati i o rebalansu proračuna što je uvjet MMF-a za dobivanje novog stand by aranžmana. Lagumdžija je, dodao je, izvijestio Čovića o informacijama koje je dobio od predstavnika stranke u HNŽ županiji da se u javnim poduzećima HT Mostaru i EP Herceg-Bosne događa prava pljačka te se ova poduzeća koriste za vođenje predizborne kampanje kao i da se poticajima kupuju glasovi birača. Dodiku je opetovao da ne može biti mirnog razlaza BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?