akcija juda

Jadranka Kosor: Od mene su tražili da smijenim Mladena Bajića

'24.04.2006., Zagreb - Mladen Bajic u Hrvatskom saboru polozio prisegu za glavnog drzavnog odvjetnika pred Jadrankom Kosor i Vladimirom Seksom.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Boris Ščitar/VEČERNJI LIST
23.12.2012.
u 12:00

Oliver Grbić, Milijan Brkić i Tomislav Karamarko htjeli su diskreditirati glavnog državnog odvjetnika, a tako onda i istrage protiv članova HDZ-a, njegova bivšeg predsjednika Ive Sanadera, ali i same stranke

Cilj policijske akcije kodnog imena Juda, koju je u mandatu ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka naložio bivši ravnatelj policije Oliver Grbić, a proveo njegov zamjenik Milijan Brkić, bio je sabotiranje istrage o Fimi mediji i HDZ-u, neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih tužiteljstvu.

U akciji Juda izlistavani su telefonski pozivi i praćeni novinari koji su pisali o aferi Fimi media, ali glavna meta te zloupotrebe policijskog aparata, otkrio je nalaz Unutarnje kontrole MUP-a, bio je nadzor glavnog državnog odvjetnika.

Curenje informacija

A da su neki u HDZ-u pod svaku cijenu željeli zaustaviti istrage protiv stranačkih kolega i stranke koju su tada čekali parlamentarni izbori, potvrđuju i riječi tadašnje predsjednice Vlade i HDZ-a Jadranke Kosor koja nam je otkrila da je od nje traženo da smijeni Bajića. Kosor kaže da je ona predložila Bajića 2010. godine za novi mandat i da je on imao njezino puno povjerenje i onda kao što ga ima i danas kao glavni državni odvjetnik.

– No netko drugi tražio je Bajićevu smjenu. Tko je to bio reći ću kad za to dođe vrijeme – kazala nam je J. Kosor. Dodaje da joj Bajićeva smjena nije padala na pamet iako je imala mehanizme da pokrene taj postupak. Kosor kaže da je za njezina mandata Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravljalo o curenju informacija iz istraga s obzirom na to da je zakonom određeno da one budu tajne.

– Ako hoćemo pravnu državu, onda moramo poštovati tajnost istraga – kaže Kosor. Za aferu Juda ističe da se zalaže da se cijeli slučaj istraži dokraja i da se utvrdi istina. No napominje da je protiv bilo kakvog nadzora novinara koji imaju pravo doći do informacija kako žele. A da su Brkić, sadašnji glavni tajnik HDZ-a i desna ruka predsjednika te stranke Karamarka, i Grbić zloupotrebljavali policijski aparat kako bi pomagali stranci i njenom bivšem predsjedniku dokazuje i to da je Sanader u svojim javnim nastupima koristio podatke prikupljene iz akcije Juda kako bi diskreditirao upravo Bajića. Sanader je tako još u rujnu govorio o telefonskim pozivima između Bajića i novinarke Večernjeg lista Ivanke Tome, a priznao je da je analizu njihovih telefonskih kontakta dobio iz MUP-a, i to anonimno.

Preuzimanje stranke

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković smatra pak da se treba pitati o tome što je Bajić radio s novinarima s kojima je kontaktirao.

– Sve je počelo našom kaznenom prijavom zbog curenje informacija iz istraga novinarima. Do Sanadera je došla informacija da Bajić ima puno kontakata s novinarima, a ne znam odakle njemu te informacije. On je rekao da ih je dobio od policije – kaže Sloković.

Član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, SDP-ovac Igor Dragovan upozorava da su akteri iz akcije Juda sada čelnici političke stranke i da su policijski aparat koristili i za preuzimanje te stranke.

Nalaz Unutarnje kontrole MUP-a o akciji Juda još nije poslan u DORH, potvrdili su nam u objema institucijama. U DORH-u će tek kad dobiju nalaz odlučiti o mogućim kaznenim prijavama u tom slučaju.

Sve o aferi prisluškivanja novinara čitajte OVDJE.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije