Apel

Izvoz u RH je biti il’ ne biti za povrtlare i mljekare

izvoz
Dušan Musa
20.04.2012.
u 09:27

Ostati bez tog tržišta znači kolaps mljekarstva BiH, povrtlarstva juga Hercegovine

“Žalosna je činjenica da mi poljoprivrednici moramo intervenirati kako bi administracija radila svoj posao“, kaže Dubravko Vukojević predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ-a. Bilo žalosno ili ne, na inicijativu predstavnika poljoprivrednih udruga, Seljačkog saveza Federacije, Udruge mljekara, u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH održan je sastanak predstavnika poljoprivrednih udruga s prostora FBiH s Dušanom Neškovićem pomoćnikom ministra za poljoprivredu, prehranu i šumarstvo na kojem je u prvom planu bilo pitanje izvoza poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku, odnosno EU, nakon ulaska susjedne zemlje u tu asocijaciju. Zašto je poljoprivrednicima bitno ispunjenje uvjeta za nastavak izvoza na hrvatsko tržište govore brojke. BiH od izvezenih 72 milijuna litara mlijeka i mliječnih proizvoda vrijednog 75,1 milijuna KM na hrvatsko tržište izvozi oko 50 milijuna litara. Slično je i s povrćem na jugu Hercegovine: “Naše procjene govore da se na hrvatsko tržište izvozi oko 40 posto ovdašnje proizvodnje povrća“, naglašava Marijan Brajković direktor PZ “Matica“ iz Višića kraj Čapljine. Indikativan je i primjer mladog krumpira, od lani proizvedenih oko 10.000 tona na hrvatskom tržištu je završilo 4000 tona.

Ostati bez tog tržišta znači kolaps mljekarstva BiH, povrtlarstva juga Hercegovine. “Ulaskom Hrvatske u EU neće biti prodaje proizvoda kakvu sada imamo. Proizvodi biljnog podrijetla lakše će na tržište od proizvoda animalnog podrijetla“, ističe Milenko Soče direktor Agroherca Čapljina velikog izvoznika voća, sudionik sastanka u Ministarstvu vanjske trgovine BiH. “Dovedeni smo u pat poziciju, zakazala je državna birokracija, administracija, resorna ministarstva, instituti, fakulteti… U minut do dvanaest pokušava se učiniti što se može. Kod pomoćnika resornog ministra, naišli smo na podršku i razumijevanje, a novi sastanak sazvan je za 15 dana, kada ćemo znati više što se može poduzeti“, kaže Soče.

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
11:23 21.04.2012.

Sto ce im izvoz kada imaju poticaje! A i sto proizvedu, mogu prodati u BiH, koja i onako sve uvozi. Ekonomska politika, ako je uopce i ima, je preodredena na \"trgovinu\" a ne proizvodnju!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?