ZBOG NEBRIGE DRŽAVE

Izvantjelesna oplodnja u FBiH na kredit ili se posuđuje novac

majke s djecom u kuci Obitelj Svetog Josipa u Gradacu (1)
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
24.01.2011.
u 08:17

U FBiH problem je i zastarjeli zakon o izvantjelesnoj oplodnji, koji ne predviđa zamrzavanje oplođene stanice

Bračni parovi u Federaciji BiH koji imaju problema sa sterilnošću ne mogu se pouzdati u bilo kakvu pomoć države, pa mnogima od njih kao jedina mogućnost da pokušaju dobiti potomstvo ostaje kreditno zaduživanje u bankama.

Ovaj dio Bosne i Hercegovine jedna je od rijetkih administrativnih cjelina u Europi koja ne financira tretmane medicinski potpomognute oplodnje.

85 procedura

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ženama u dobi do 38 godina plaća izvantjelesnu oplodnju u cijelosti, ženama od 38 do 40 godina 50 posto cijene postupka, a ženama od 40 do 42 financira se 30 posto cijene jedne procedure. Prema najavama, ove godine će se odobriti i financiranje drugog postupka, koji inače iznosi oko 5500 maraka. U prvih osam mjeseci prošle godine Fond u RS-u je odobrio 85 procedura izvantjelesne oplodnje.

Svi ovi podaci znatno su manju nego u Sloveniji gdje država plaća šest ili u Hrvatskoj i Srbiji gdje su besplatna po tri pokušaja medicinski potpomognute oplodnje. Ipak, bračni parovi koji imaju problema sa sterilnošću u znatno su povoljnijoj poziciji nego oni u Federaciji, gdje država ne plaća ništa.

Prof. dr. Senad Mehmedbašić, koji u Sarajevu vodi specijalizirani privatni zavod za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost, naglasio je da uvijek 10 do 15 posto pacijenata ima problema sa začećem i traže pomoć. Europske statistike su da se na milijun stanovnika uradi tisuću postupaka, a kod nas se na milijun stanovnika ne uradi ni 200 ili 300 postupaka.

Veliki broj lijekova

-Potreba je realno velika, a mogućnosti, poglavito materijalne, nažalost, vrlo su male. Broj postupaka koje i mi provodimo je manji nego prije sedam ili osam godina. Kada hoće obaviti medicinski potpomognutu oplodnju, ljudi su primorani podizati kredit, a onda se zna dogoditi da nekada morate neplanirano uključiti veći broj lijekova koji su vrlo skupi i pacijent nema novca.

Zna nam se dogoditi da onda obavimo sve, a da nam pacijenti tek naknadno plaćaju. Druga opcija je da radimo s manje kvalitetnijim, koji su jeftiniji, ali i manje učinkoviti. Nažalost, ni mi liječnici, a ni pacijenti nemamo sreću ove postupke raditi u sretnom društvu koje vodi brigu o ovoj bolesti mnogih bračnih parova, napomenuo je dr. Mehmedbašić.

Također je upozorio da je u Federaciji problem i neodgovarajući i zastarjeli zakon o izvantjelesnoj oplodnji, koji ne predviđa zamrzavanje oplođene jajne stanice, što se danas obilato koristi u medicini, jer je pogodnije i za liječnike i za pacijente.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?