BLOKADA

Izraelci zaustavili brod koji prenosi pomoć za Gazu

napad
REUTERS
05.06.2010.
u 11:53

Izraelski vojni glasnogovornik nije komentirao taj događaj niti se izjasnio o daljnjim planovima vlasti u Tel Avivu

Irski brod Rachel Corrie koji prevozi humanitarnu pomoć za pojas Gaze zaustavile su u subotu rano ujutro snage izraelske mornarice desetak milja od te oblasti, javile su svjetske agencije. U blokadi sudjeluju tri broda izraelskih pomorskih snaga. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u petak je priopćilo da Tel Aviv ne želi sukob, ali tražiti da brod uplovi u izraelsku luku Ashdod.

Izraelski vojni glasnogovornik nije komentirao taj događaj niti se izjasnio o daljnjim planovima vlasti u Tel Avivu, koje su suočene s brojnim osudama u svijetu poslije pogibije devet ljudi u sukobu s izraelskim mornaričkim komandosima koji su u ponedjeljak u zoru zaustavili konvoj u međunarodnim vodama,60 kilometara daleko od izraelske obale Sredozemnog mora.

Brod Rachel Corrie nazvan je po američkoj aktivistici koja je izgubila život u pojasu Gaze protestirajući protiv pokušaja rušenja jedne kuće.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman kasno u petak uvečer je najavio da će Izrael zaustaviti i brod koji nosi pomoć pojasu Gaze.

"Zaustavit ćemo taj brod i svaki drugi koji pokuša narušiti naš suverenitet. Nema šanse da Rachel Corrie dospije do obale Gaze", rekao je Lieberman.

Na brodu je oko 1.000 tona humanitarne pomoći, a prema izraelskim podacima, polovica tereta je cemant. Izrael do sada nije dozvoljavao isporuku građevinskog materijala da ga pripadnici Hamasa, koji vladaju pojasom Gaze, ne bi upotrijebili u vojne svrhe.

Tel Aviv je dozvolio da brodovi prođu pet puta, ali od trotjedne izraelske ofenzive na ciljeve Hamasa, započete krajem 2008. godine, to više ne dozvoljava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?