analiza

Izrael može letjelicama ili nuklearnim udarom napasti Iran

letjelica
AFP/PIXSELL
09.03.2012.
u 10:01

Analitičari razmatraju scenarije napada nakon što je Netanyahu najavio da će Izrael udariti na Iran, sa SAD-om ili bez njega

Nakon što je Netanyahu najavio da će Izrael napasti Iran s američkom podrškom ili bez nje, rasplamsale su se analize kada bi i na koji način ovaj napad mogao biti izveden.

– Zbog velike udaljenosti između Irana i Izraela, to nipošto neće biti jednostavan scenarij. Između njih leže Sirija, Saudijska Arabija i Turska, a postoji nekoliko mogućih scenarija napada. Jedan je svakako napad zrakoplovima, a tu je nekoliko ruta napada, preko Turske, Iraka ili Saudijske Arabije, no takav je scenarij malo vjerojatan – kaže analitičar Zoran Grgić.

Komandosi u pustinji

Kako kaže, izraelski zrakoplovi morali bi se nekoliko puta puniti gorivom u zraku, što je teško izvedivo nad neprijateljskim teritorijem. Postoji mogućnost da se Izraelci posluže saudijskim aerodromom, no prema njegovim tvrdnjama, vjerojatniji scenarij je napad na iranska nuklearna postrojenja bespilotnim letjelicama nakrcanim bombama.

– Izrael je pionir u tehnologiji bespilotnih letjelica i sigurno može izvesti takvu akciju, a ona pak ima dvije mogućnosti. Ili će bespilotne letjelice poletjeti iz Izraela ili će ih negdje na područje Irana unijeti izraelski komandosi i lansirati iz pustinje. U tom slučaju, komandosi bi u Iran vjerojatno ušli obilaznim putem, iz Perzijskog zaljeva ili kroz Pakistan ili Afganistan – kaže Grgić.

S druge strane, nekadašnji načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Davor Domazet Lošo tvrdi da je izraelska prijetnja napadom samo “prazna puška”.

Nuklearni arsenal

– Napad na Iran mora biti sveobuhvatan, a sami zračni udari ne bi donijeli puno rezultata. Takvu operaciju Izrael ne može sam izvesti. Ovo je više psihološki pritisak na Iran nego stvarna prijetnja. Izrael sam u ovom trenutku nema snage za obuhvatnu akciju, a ako do nje ikada dođe, Tel Aviv će sačekati republikanca u Bijeloj kući – kaže admiral Domazet Lošo.

Situaciju dodatno komplicira i činjenica da Izrael u svome arsenalu posjeduje i nuklearno naoružanje, a Grgić ne isključuje i njegovu uporabu.

– Postoji mogućnost da Tel Aviv izvede preventivni nuklearni napad. Ipak, još uvijek je to manje izgledno negoli je bilo za vrijeme kubanske krize, smatram da je realna mogućnost za takav napad između 20 i 30 posto – kaže Grgić. Domazet Lošo pak smatra da je to gotovo nerealan scenarij.

– Situacija u svijetu danas je drukčija nego 1945. kada su Sjedinjene Države jedine imale nuklearno naoružanje pa su ga iskoristile protiv Japana. Nuklearni napad izazvao bi gotovo sigurno odmazdu istom mjerom. Ujedno, svaka zemlja koja bi posegnula za nuklearnim oružjem bila bi prognana iz međunarodne zajednice, i to zauvijek. Nuklearni napad gotovo je nevjerojatan – kaže admiral Domazet Lošo.

Svi znaju što im je činiti

Kako god bilo, Izraelci, barem deklarativno, ne odustaju od napada, a njihov ministar civilne zaštite tvrdi kako je izraelsko stanovništvo sigurno od odmazde iranskim raketama.

– Presrest ćemo i uništiti svaku raketu koja na nas bude ispaljenja iz bilo kojeg dijela svijeta, a svaki naš građanin zna što mu je činiti u takvoj situaciji – kaže ministar Matan Vilbai.

Atmosferu dodatno podgrijavaju i izraelski analitičari koji tvrde da “ne samo da je puška već puna nego je i osigurač spušten”, kako se slikovito izrazio bivši general Uzi Dayan koji je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost nekolicini izraelskih premijera.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?