RASPRAVA

Izmijeniti Izborni zakon kako bi se otklonile manipulacije s Hrvatima

izbori
Zvonko Čorić
17.05.2011.
u 11:19

Napravljen popis spornih točaka poput izbora člana Predsjedništva, domova naroda, kupovine glasova

Za razliku od parlamenata koji praktično ne rade, predstavnici osam vodećih stranaka u Mostaru su razmatrali Izborni zakon BiH koji je prepun ‘rupa’ i zbog kojega je na proteklim izborima otvorena mogućnost manipulacija, ponajprije s Hrvatima.

Na skupu u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i voditelja Davida Hamiltona, kojemu je domaćin bio zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž, a kojemu je nazočio član SIP-a BiH Tihomir Vujičić, ocijenjeno je kako je Izborni zakon prepun nejasnoća i nepreciznosti oko uspostave vlasti te diskriminacijskih odredbi vezanih uz pojedine konstitutivne narode.

Također su navedeni primjeri manjkavosti izbora biračkih odbora, članstva, korupciji u cijelom procesu. Predstavnici osam stranaka složili su se oko brojnih otvorenih nejasnih pitanja koje bi trebalo pojasniti i promijeniti.

“Moraju se otkloniti temeljne političke dvojbe oko Predsjedništva Bosne i Hercegovine, legitimnosti izbora članova Predsjedništva.

U istu poziciju moraju se dovesti sva tri narodna kolektiviteta a što se, uz Predsjedništvo BiH, odnosi i na domove naroda”, rekao je Raguž za Večernjak. Prema njegovim riječima, posve je neprihvatljivo da se značajan broj hrvatskih izaslanika u Domu naroda bira iz županija u kojima praktično nema Hrvata.

“Apsurdna su rješenje prema kojima županije u kojima praktično uopće nema Hrvata biraju izaslanike u Dom naroda i bitno utječu na sastav vlasti”, dodao je Raguž.

Dodao je da se više ne smiju ponoviti situacija kao nakon posljednjih izbora u kojoj je prekršen Izborni zakon, a država dovela u novu krizu. Očekuje se da će rad osam stranaka završiti konferencijom u listopadu na kojoj bi nazočili predsjednici stranaka.

Ključne riječi

Komentara 3

PA
park
11:34 17.05.2011.

Na sve to Bošnjaci moraju dati saglasnost !?? Sobzirom kako se dva HDZ_a ophode prema drugima ( Bošnjacima ) , nebih rekao da će to proći , kad promjenite stav prema državi BiH i kad se okanite ćorava posla saa kojekakvim četnicima ...., možemo razgovarati .

MO
mozel
16:05 17.05.2011.

Ovo je poziv da Hrvati izidu da radikalnom politikom i samozastitom svog naroda i da proglase trecim jednakopravnim narodom i osamostale se.Zatim mogu da budu u federaciji ako to komu odgovara.Nema vise popustanja i moljakanja.Znade se sta kome pripada.Ovo je ona krajna zastita,pa ce se onda poceti da trazi suglasnost ali ce biti kasno.

AP
apavlovi
06:18 18.05.2011.

Zar će Hrvati pitati Bošnjake koga će birati da ih predstavlja?Može ali kad Bošnjaci budu pitali Hrvate za ista pitanja.Dotad odbijte!Sve manjkavosti izbornog zakona treba ispraviti pa će biti i mira i stabilnosti i napretka.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?