IZBORI U MOSTARU

Izborni zakon mijenjati do 7. svibnja

mostar
Braco Selimović
09.12.2011.
u 10:17

Hrvati ističu da je sadašnje rješenje u gradu Mostaru diskriminirajuće, što je potvrdio i Ustavni sud

Međuresorna radna skupine za izmjene i dopune Zakona o financiranju političkih stranaka, Zakona o sukobu interesa u državnim institucijama i Izbornog zakona BiH, mogla bi idućeg tjedna, najvjerojatnije u četvrtak, održati sjednicu na kojoj bi se, između ostalog, izjasnila o prijedlozima izmjene Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbor vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Potvrdio je to za Večernjak predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i član Međuresorne radne skupine Branko Petrić.

Neustavne odredbe

Ustavni sud BiH naložio je državnom Parlamentu da izmijeni i dopuni neustavne odredbe Izbornog zakona BiH u roku od šest mjeseci, a Gradskom vijeću Mostara da sukladno tomu korigira gradski Statut. Suština je da sada glasovi građana u Mostaru ne vrijede jednako i da se iz većinski hrvatskih izbornih jedinica, koji imaju znatno veći broj birača, bira jednak broj kao i iz većinski bošnjačkih izbornih jedinica koje imaju manje birača. Kao što je Večernjak već objavio, Međuresorna radna skupina odlučivat će između četiri prijedloga, koji će biti dostavljeni Parlamentu BiH na odlučivanje. Rokovi su pri isteku. - Odluka Ustavnog suda BiH objavljena je u Službenom listu 16. lipnja, a rok za usklađivanje Izbornog zakona s tom odlukom je šest mjeseci. Nakon toga Grad Mostar ima tri mjeseca da uskladi svoj statut s Izbornim zakonom. Očito je da ti rokovi neće biti ispoštovani, na što smo u više navrata upozoravali, ističe Petrić.

Uskladiti Izborni zakon

Dodaje kako je najvažnije da Parlament BiH prije raspisivanja lokalnih izbora uskladi Izborni zakon s odlukom Ustavnog suda. Ako do tada Gradsko vijeće Mostara i ne izvrši svoj dio posla i ne uskladi Statut s korigiranim Izbornim zakonom, izbori za Gradsko vijeće moći će se održati po novim pravilima. - Ako Gradsko vijeće i ne uskladi Statut s Izbornim zakonom, mi bismo izbore za Gradsko vijeće provodili po Izbornom zakonu. Zanemarili bismo odredbe Statuta Mostara, jer je taj propis niži akt u odnosu na Izborni zakon BiH, a što slijedi i iz presude Ustavnog suda BiH. Dakle, važno je korigirati Izborni zakon prije raspisivanja izbora, jer bi u tom slučaju vijećnici u Mostaru bili birani po novim pravilima, pojasnio je. No, ako Parlament BiH ne korigira Izborni zakon, na potezu je ponovno Ustavni sud. - Nekoliko puta smo imali situaciju da je Ustavni sud reagirao u slučaju neizvršavanja presuda u propisanim rokovima. Rješenje moramo imati do 7. svibnja, kada se očekuje raspisivanje izbora. Ne mogu vjerovati da možemo doći u situaciju da izbore iduće godine provodimo po odredbama Izbornog zakona koje su neustavne, ističe predsjednik SIP-a BiH i član Međuresorne radne skupine Branko Petrić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?