IZBORI 2010.

Izbori u BiH donose još veći razdor unutar političkih stranaka

izbori
Zvonko Čorić
06.10.2010.
u 09:58

8000 političkih kandidata natjecalo se na ovogodišnjim općim izborima u BiH. Politika postalo sredstvo za brzo bogaćenje

Ocjena britanskog lista Independent da je BiH i nakon ovih izbora ušla u novi ćorsokak iz kojeg će teško biti naći izlaz najbliže korespondira sa stanjem na političkom i društvenom terenu, bez obzira na optimizam pojedinih izbornih pobjednika. Bošnjaci su, primjećuje Independent, glasovali za stranke koje se zalažu za jedinstvenu BiH, Srbi za nacionaliste koji pozivaju na secesiju, a Hrvati za stranke koje bi formirale hrvatski entitet. U takvom rasporedu snaga bit će vrlo teško ostvariti konsenzus koji bi doveo do reformi neophodnih za daljnje europske integracije.

Uz konstataciju da “izbori u BiH nisu promijenili bosanskohercegovačku tragediju, njemački list Koelner Stadt Anzeiger piše kako je sada postalo jasno da se sustav sam od sebe ne može reformirati”. Po njima, ključna uloga u toj reformi pripada Europskoj uniji.

“Država koja se sastoji od tri nacije, od kojih svaka ima svoju političku ulogu, ne može funkcionirati – u najmanju ruku ne kao demokratska država. Odluke koje se na svakom drugom mjestu donose većinom glasova, ovdje uvijek može blokirati manjina. Sve dok različite nacije i stranke, koje nisu definirane političkim i socijalnim programima, nastupaju jedne protiv drugih, ne može doći do povijesnog kompromisa”, zaključuje list.

I ostali visokotiražni njemački listovi skeptični su prema promjenama u BiH. Frankfurter Allgemeine Zeitung tako piše kako je jedno veliko ime ponovno na političkoj sceni, Bakir Izetbegović, sin Alije, koji bi trebao biti puno umjereniji u političkim stavovima od svog prethodnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?