Na rubu ponora

Izbore u Grudama nemoguće raspisati

Grude
Stojan Lasić
11.05.2012.
u 09:49

U SIP-u u nisu željeli govoriti o posljedicama po općinu Grude ukoliko se ne raspišu izbori na vrijeme

Predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva u Grudama Ante Kolobarić dostavio je pismo Središnjem izbornom povjerenstvu povodom Odluke o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2012. godine. U pismu Općinskog izbornog povjerenstva stoji da u općini Grude trenutačno nisu osigurana novčana sredstva za provedbu općinskih izbora za 2012. godinu.

 

- Ostavkom predsjednika OV-a Grude Josipa Šimića, Vijeće ne funkcionira duže od godinu dana. Krajem ožujka ove godine umro je načelnik Viktor Marić. Njegovom smrću prestala je i funkcija zamjenika načelnika, a svi kasniji pokušaji da se izabere predsjednik Vijeća i v.d. načelnika, ostali su samo na pokušaju. U općini Grude sada ne postoji niti zakonodavna niti izvršna vlast. Prijedlog proračuna je usvojen na prošloj sjednici, ali zbog nedostatka vlasti, nema ga tko potpisati. - Trenutačno je u Općini Grude stanje totalne financijske blokade, niti ima plaća, niti se vrše bilo kakve druge financijske transakcije. Imajući ovo u vidu, Općinsko izborno povjerenstvo Grude, javilo se SIP-u, potvrdio nam je predsjednik Ante Kolobarić. U Središnjem izbornom povjerenstvu potvrdili su nam da je još rano govoriti o stanju u ovoj općini jer je Odluka o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora donesena prije svega 4 dana, stoga vjeruju da će općina Grude pronađi rješenje za ovu situaciju. Što se tiče politike, dvije stranke koje su imale priliku formirati Vijeće, HDZ BiH i HDZ 1990, i dalje se trude napraviti zajednički iskorak, ali u tome uspješno odmažu dva vijećnika devedesetke. Dvije stranke s najviše vijećnika HDZ i NSRzB vjeruju u uspostavu vijeća, dok Boljitak nudi i mogućnost koaliranja ovih opcija. U HDZ-u BiH Grude su nam potvrdili da vjeruju u uspostavu Vijeća do listopada kao i u raspisivanje izbora u suradnji s višim razinama vlasti. - Prirodna koalicija kroz HNS je ona između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Vjerujem u dogovor stranaka i razum određenih vijećnika, rekao nam je Ljubo Grizelj, koji je obnašao dužnost načelnika za vrijeme bolesti preminulog načelnika Marića. U NSRzB-u su nam potvrdili da su spremni za razgovor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?