ODLUKA

Izbjegnut financijski krah države, krenula podjela prihoda

banka
12.01.2012.
u 10:34

BiH prijetio krah da je blokada računa nastavljena, nisu mogli platiti ni dug

Podjelom 190 milijuna maraka, koliko je od početka 2012. godine prikupljeno na jedinstveni račun Uprave za neizravno oporezivanje, riješeno je pitanje blokade raspodjele prihoda od neizravnih poreza, zbog koje je prijetio potpuni financijski kolaps entitetskih i državnih institucija vlasti. Državne institucije, rečeno je jučer na konferenciji za novinare Uprave za nizravno oporezivanje dobile su 18,6 milijuna, Federacija BiH 108,8 milijuna, Republika Srpska 56,6 i Distrikt Brčko 6 milijuna maraka. “Na ovaj način” kazao je glasnogovornik uprave Ratko Kovačević “ deblokirana je raspodjela prihoda od neizravnih poreza koja je trajala od početka 2012. godine”. Raspodjela prihoda obavljena je tek nakon što je Vijeće ministara BiH, dostavilo tumačenje Odluke o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za razdoblje siječanj – ožujak 2012. godine. U pojašnjenju Vijeća ministara BiH, koje je jučer pročitano novinarima u Banjojluci stoji kako je “Odluka o privremenom financiranju institucija BiH zasnovana na podacima o izvršenju proračuna institucija BiH za 2011. godinu, odnosno na odobrenom proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2011. godinu i zaključcima usvojenim na 17. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održanoj 30.prosinca.2011. godine i zaključcima sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održane 31. prosinca 2011. godine. Odobrenim proračunom BiH za 2011. godinu potvrđeno je da prihodi od neizravnih poreza za financiranje institucija BiH u 2011. godini iznose 689 milijuna KM“.

Spomenutu odluku svojim su dopisima potvrdili i Ministarstvo financija FBiH i Ministarstvo financija RS-a. Zbog blokade jedinstvenog računa bila je ugrožena isplata rate vanjskog duga BiH, od 4,7 milijuna KM, koja na naplatu dolazi danas. Blokiran je bio i zajednički račun, putem kojeg se financira 70 posto državnog proračuna, zaključan je i trezor BiH, što je ujedno značilo i potpunu financijsku blokadu države.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?