PORUKA OHR-a

Izaberite novu Vladu

vlada
VL FOTO
16.07.2011.
u 12:18

Moore traži od političara - uspostavite Vladu koja bi bila zakonita i imala široku potporu

Prvi zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore susreo se jučer s izaslanstvom Srednjobosanske županije te je pozvao na puno poštivanje vladavine zakona i političkog dijaloga. Američki diplomat je, komentirajući ustroj nelegalne Vlade, ocijenio da “je visoki predstavnik opredijeljen da osigura poštivanje ustavnog prava konstitutivnih naroda da pokrenu pitanje zaštite vitalnoga nacionalnog interesa”.

Čeka se sud

- Ustavni sud Federacije sada mora odlučiti o zahtjevu kojim se osporava odluka o imenovanju nove županijske vlade donesena 10. svibnja”, poručio je Moore. Iako je Inzko u pozivu pojasnio kako se stara Vlada smatra legalnom, njegov zamjenik je diplomatskim rječnikom poručio da sve dok Ustavni sud ne donese odluku, političke stranke u županiji moraju zajednički i konstruktivno djelovati kako bi se osiguralo puno poštivanje zakonskih procesa, te da županijske vlasti budu u stanju izvršavati svoje hitne obveze prema građanima županije. “Kao i u ostatku Bosne i Hercegovine, ključ je pokrenuti dijalog kako bi se pronašlo političko rješenje koje ispunjava interese svih građana”, rekao je Moore čime je praktično pojasnio da je vrijeme za postizanje dogovora političkih stranaka oko nove Vlade budući da se nasilno imenovana smatra nelegalnom. Između ostalog, Moore je pozvao relevantne predstavnike da osiguraju da kandidat za hrvatskoga člana Predsjedništva županijske Skupštine bude odmah predložen i imenovan bez daljnjih odgađanja, s obzirom na da bi se na taj način eliminirala zapreka za formiranje nove vlade Srednjobosanske županije koja će imati široku potporu političkih stranaka.

Prvi poraz platformaša

Veleposlanik Moore je izjavio da je OHR svim stranama obrazložio ustavnu situaciju te kako se nada da će stranke postići politički dogovor. To praktično podrazumijeva početak razgovora između vodećih hrvatskih stranaka, dva HDZ-a od kojih je HDZ BiH pojedinačni pobjednik izbora s platformaškim strankama SDP-om i SDA koje su u srednjoj Bosni zbog svog nasilnog pokušaja preuzimanja vlasti i isključivanja Hrvata doživjele prvi poraz. Do konačnog razrješenja gordijskog čvora u Srednjobosanskoj županiji, prema odluci visokog predstavnika Valnetina Inzka, Vladi u odlasku (staroj Vladi iz prošlog izbornog mandata, nap.a.) mora se omogućiti nesmetan rad i funkcioniranje. No, zanimljivo je pogledati gdje su, što sada rade članovi te Vlade koja je predala dužnost 10. svibnja novoizabranoj, čiju je vjerodostojnost i zakonitost u pitanje doveo i visoki predstavnik Valentin Inzko. Hrvatski članovi Vlade iz prošlog mandata koji bi trebali nastaviti rad u „tehničkom mandatu“, trenutno koriste zakonsko pravo koje im omogućava primanje ministarskih plaća u trajanju od godinu dana.

Nova - stara vlada

Do kada će to oni koristiti teško je reći, a članovi Vlade iz reda hrvatskoga naroda - Greta Kuna, Anto Lozančić i Vlatka Komšić imaju odluke koje im omogućavaju povratak na radna mjesta koja su obavljali prije izbora u županijsku Vladu. Isto vrijedi i za Zorana Lukovića iz reda srpskog te za Semina Ždralovića i Bajre Mekića iz bošnjačkog naroda. Sedžad Milanović, ministar MUP-a u starom sazivu, u novoj nelegalnoj vladi imenovan je ministrom gospodarstva, dok je predsjednik stare Vlade, sada u tehničkom mandatu, Salko Selman, izaslanik u Domu naroda federalnog Parlamenta i zastupnik u Skupštini Srednjobosanske županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?