27-satna operacija

Iz bolnice izašao samo tri mjeseca nakon potpune transplantacije lica

tsunami
Foto: Reuters
1/2
31.07.2013.
u 00:03

Sada Grzegorz vidi, može jesti, osjeti okuse i mirise, ali još uvijek ima problema sa govorenjem jer mišićima lica treba neko vrijeme kako bi ponovno postali pokretljivi.

Prvi poljski pacijent kojemu je obavljena potpuna transplantacija lica nakon tri mjeseca u bolnici može se vratiti kući, piše Reuters koji je objavio prilog o ovom slučaju.

33-godišnji Grzegorz je ozlijeđen 23. travnja kada mu je drobilica kamena u klesarskoj radionici blizu Wroclava otrgnula veći dio lica i zdrobila donju vilicu. U svibnju su mu liječnici u operaciji koja je trajala 27 sati transplantirali lice donora.

Transplantacije lica su vrlo rijetke i komplicirane operacije

- U ovoj operaciji je bio veći rizik nego u ranijim transplantacijama - kazao je liječnik Sebastian Giebel te dodao kako zbog toga je postojala veća mogućnost da tijelo ne prihvati transplantirano tkivo.

Transplantacije lica su vrlo rijetke i komplicirane operacije za koje obično trebaju mjeseci ili čak godine pripreme. No, zbog pogoršanja Grzegorzovog zdravstvenog stanja, ovaj puta su liječnici morali brzo reagirati.

- Problem je ležao u činjenici što je ovo bila prva takva operacija koja je zahtijevala žurnu akciju. Tkivo je bilo toliko oštećeno da nije moglo zacijeliti prije operacije. Tijekom prošlih operacija koja su napravljene diljem svijeta tijela su imala vremena za proći proces fibroze koji ih je pripremio za operacije. Mi smo sve te probleme morali riješiti jednom operacijom - kazao je Maciejewski.

Grzegorz vidi, može jesti, osjeti okuse i mirise

Sada Grzegorz vidi, može jesti, osjeti okuse i mirise, ali još uvijek ima problema sa govorenjem jer mišićima lica treba neko vrijeme kako bi ponovno postali pokretljivi. No, daljnjom rehabilitacijom će najvjerojatnije vratiti sve normalne funkcije lica.

Morat će i na još jednu operaciju zato što ne može micati desni očni kapak te kako bi spriječio moguće infekcije morat će malo duže ostati u izolaciji. Obitelj se veseli njegovom povratku kući.

 - Sve smo to promatrali i zaista smo začuđeni - kazala je njegova sestra Barbara o rezultatu operacije te dodala kako majka njezinom bratu za večeru priprema patku.

>>Žrtva pucnjave transplantacijom dobila novu čeljust, zube, lice...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije