Istraga

Ivu Sanadera ispituju u Remetincu 
o Ini i MOL-u

'09.08.2011., Zagreb - Ivo Sanader u kombiju pravosudne policije napusta privatnu kliniku u koju je dosao na pretrage gdje se zadrzao 3 sata.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
29.08.2011.
u 11:00

Osim Sanadera USKOK sumnjiči Damira Polančeca i Zsolta Harnadija

Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer koji je već više od mjesec i pol smješten iza rešetaka zatvora u Remetincu, u utorak bi ponovno trebao izaći na megdan USKOK-ovim tužiteljicama. Točnije, one bi ga tog dana u 13.30 sati u Remetincu trebale ispitati o svemu što zna vezano za slučaj Ina – MOL, potvrdio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

Milijunsko mito

USKOK Sanadera sumnjiči da je za mito od 10 mil. eura predao mađarskom MOL-u upravljačka prava nad Inom. Osim Sanadera osumnjičenici su u tom slučaju Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, koji je svoj iskaz na tu temu USKOK-u dao prije nekoliko tjedana, te Zsolt Hernadi, direktor MOL-a. Polančeca se sumnjiči da je, ne znajući za mito koje je ponuđeno Sanaderu, u zabludu doveo Vladu, koja je zatim MOL-u prepustila upravljačka prava nad nacionalnom naftnom kompanijom. Problem je u tome što upravljačka prava koja je MOL dobio nisu bila razmjerna MOL-ovu udjelu u Ini. Što se pak tiče Hernadija, on je osumnjičen da je Sanaderu dao spomenuto mito i, koliko je poznato, on do sada nije ispitan iako je USKOK preko međunarodne pravne pomoći tražio njegovo ispitivanje u Mađarskoj.

Slučaj Ina – MOL našoj je javnosti godinama izuzetno zanimljiv jer nikada nije objašnjeno zašto su Mađari dobili tolika upravljačka prava. Zbog tog je slučaja bilo sazivano i saborsko povjerenstvo pred kojim su iskazivali i Polančec i Sanader, no stvari ni nakon toga nisu bile jasnije.

Vladine odluke

Polančec, koji ima i svojih pravnih problema jer mu se trenutačno sudi za aferu Podravka i osuđen je u dva slučaja, u više svojih javnih istupa u medijima papagajski je ponavljao da su se sve odluke o Ini donosile u Vladi te kako su svi koji su nazočili tim sjednicama bili svjesni kakva su i kolika prava Mađari dobili. On je tvrdio da stoga nitko nije bio doveden u zabludu.

Što će pak o toj temi reći Sanader, tek će se vidjeti. Sigurno je samo to da je u dva dosadašnja ispitivanja, vezano za slučajeve Fimi medije i Hypa, sve optužbe iznesene protiv sebe odbacio. Ni u jednom od ta dva slučaja nije htio odgovarati na pitanja tužiteljica, pa se može pretpostaviti da će tako biti i ovaj put

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije