Pravni problemi

Ivo Sanader - od moćnika do zvijezde pravosuđa u dvije godine

'05.03.2012., Trg Nikole Subica Zrinskog 5, Zagreb - Ivo Sanader s odvjetnikom Goranom Suicem, dosao je na Zupanijski sud gdje se svaki prvi ponedjeljak u mjesecu mora javiti sucu istrage.  Photo: San
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
16.06.2012.
u 11:00

Ivo Sanader bio je i u istražnom zatvoru, iz kojeg je izašao zahvaljujući rekordnoj jamčevini od 12,4 milijuna kuna

Nekada je bio najmoćniji čovjek u državi, a sada svakodnevno dolazi na zagrebački Županijski sud, gdje se protiv njega, zasad, vode dva sudska postupka, po ukupno tri USKOK-ove optužnice. A sve je počelo prohladnog prosinačkog dana 2010., kada je USKOK od Sabora zatražio da mu se ukine imunitet kako bi se nad njim mogla otvoriti istraga u slučaju Fimi media.

Nešto, što će se uskoro pretvoriti u najveću korupcijsku aferu u Hrvatskoj, očito je bio okidač koji je Sanadera natjerao na bijeg. Odlučio je pobjeći u inozemstvo iako se kasnije pravdao da je išao na prije dogovoreni poslovni put. No dobro skovani plan nije mu upalio jer mu je SAD ukinuo vizu, pa je umjesto u sigurnosti SAD-a završio u austrijskom pritvoru.

U mjesecima koji su uslijedili suočio se s pravnim posljedicama svojih (ne)djela. Jer USKOK je u međuvremenu podigao protiv njega optužnicu zbog slučaja Hypo, a Sanader je, osim za zloporabu položaja tešku 3,6 milijuna kuna, postao i prva osoba u Hrvatskoj koja je optužena za ratno profiterstvo. Slijedila je optužnica u slučaju Ina-MOL. Optužen je da je uzeo 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava nad Inom.

Uslijedila je i optužnica za Fimi mediju, postupak u kojem mu je bio određen istražni zatvor iz kojeg je izašao zahvaljujući jamčevini od 12,4 milijuna kuna. Suđenja mu traju za spomenute slučajeve, u međuvremenu je podignuta optužnica i za HEP-DIOKI koja nije pravomoćna, a za vratom mu visi i nekoliko istraga.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?