Spašavanje glavaša

Ivić Pašalić: Poruči Glavašu da se pripremi na osuđujuću presudu

'unutrasnja.... osijek...17.04.2007.... podignuta optuznica protiv branimira glavasa... branimir glavas na osjeckoj promenadi u setnji do kafica gdje ce se popiti kava... snimio davor javorovic'
Foto: 'davor javorovic'
1/3
07.07.2011.
u 12:00

Branimir Glavaš spas od hrvatskog pravosuđa i njegovih odluka pokušao je pronaći u susjednoj državi.

– U Hrvatskoj ne postoji sudac koji bi Branimira Glavaša oslobodio u tom predmetu. Poruči Glavašu nek se pripremi za osuđujuću presudu. Sve drugo, osim osuđujuće presude, nerealno je očekivati – kazao je Ivić Pašalić, nekadašnji politički moćnik, a sadašnji gotovo pa propali poduzetnik, Ivanu Drmiću (39), jednom od mlađih jurišnika HDSB-a.

Legendarni Sabor HDZ-a

Spomenuti razgovor odvijao se prošlog ljeta u jednom od zagrebačkih kafića, a sastanak dvojice političara, bivšeg i sadašnjeg, neupućenom promatraču ne bi bio čudan. No oni upućeniji zasigurno bi se začudili što na istom mjestu, za istim stolom, sjede dvije osobe, koje su obilježile onaj legendarni sabor HDZ-a na kojem je Ivo Sanader, uz pomoć Glavaša, Drmića i ostalih, srušio Pašalića.

No kako politika baš nije najčasnije zanimanje na svijetu te kako sila Boga ne moli, Pašalić je Drmiću i ostalima bio više nego pogodan za ono što su upravo provodili – akciju spašavanja Branimira Glavaša. Kako je ta akcija završila, moglo se vidjeti početkom ovog tjedna kada je USKOK podigao optužnicu protiv – poduzetnika Drage Tadića (51) i Srećka Jurišića (43), Tadićeve supruge Božice Tadić-Ćavar (49), novinarke Sanje Marketić (45) i saborskog zastupnika HDSB-a Ivana Drmića (39) – koje, pojednostavljeno rečeno, tereti za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda. Cijena za taj "poslić" bila je prava "sitnica" – 700.000 eura. No skupljena je "samo" desetina traženog iznosa, 70.000 eura. Tijekom istrage nije dokazano da je novac i dospio na krajnju adresu – Vrhovni sud.

Ali je zato dokazano da su pojedini optuženici kontaktirali s nekim sucima Vrhovnog suda, o čemu je svjedočio Branko Hrvatin, predsjednik tog suda. Dokazano je i da su optuženici od nekih poduzetnik, poput Dubravka Grgića, predsjednika koncerna Agram, te Petra Pripuza, vlasnika Ciosa, tražili novac za svoju "akciju".

Dao 50.000 eura

I dok je Pripuz bez problema i suvišnih pitanja prijatelju Tadiću posudio 50.000 eura, organiziravši primopredajnu novca u maniri krimi-romana – pod okriljem noći pred hotelom provjeravajući prije toga identitet Tadićeva tekliča, dotle Grgić nije bio tako darežljiv. Drmićevi odgovori da je u tijeku akcija prikupljanja pomoći za Glavaša nisu mu bili dovoljni to više što se Drmića sjećao iz nekih drugih vremena.

– On je 2003. bio blagajnik HDZ-a i tražio da dam donaciju stranci – svjedočio je Grgić, koji je Drmiću tada, za razliku od sada, novac ipak morao dati.

Priča je ovo koja će se bez sumnje uskoro pretvoriti u jednu od najvećih pravosudno-političkih afera. Isto tako nema sumnje i da će suđenje Glavaševim pobočnicima upozoriti na svu "raskoš" hrvatske korupcijske hobotnice u kojoj su političko-pravosudno-poduzetničko-kriminalni interesi toliko isprepleteni da prijete urušavanjem i cjelokupnog društva i države i institucija.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije