iskaz

Ivan Jarnjak postao ključni svjedok protiv Sanadera

'09.11.2011., Zagreb - Ivan Jarnjak, potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivsi glavni tajnik HDZ-a, u pratnji odvjetnika Petra Pavkovica odlazi iz USKOK-a, gdje su ga ispitali o sumnjama vezanima za crn
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
1/3
22.12.2011.
u 10:00

Istražiteljima je dao bilježnicu u kojoj su podaci o donaciji Danka Končara.

Ivan Jarnjak, bivši glavni tajnik HDZ-a koji je od osumnjičenika postao USKOK-ov svjedok u aferi Fimi media, tijekom ispitivanja 5. prosinca, nakon proširenja istrage kojom je i sam bio obuhvaćen, istražiteljima je predočio i konkretne materijalne dokaze.

Bilješke o sastancima

Oni se nalaze na popisu dokaza na kojima se temelji optužnica protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar Papeš, Bojana Dimića te HDZ-a, a visoki dužnosnik HDZ-a tako je zapravo postao jedan od ključnih svjedoka tužiteljstva.

Jarnjak je istražiteljima predao svoje bilješke od 2007. do 2009. godine koje se odnose na primanje donacije za HDZ od Slavena Tintora. U tim je bilješkama navodio sastanke koji su bili održavani u vezi s "problemima" iskrsnulima zbog novca koji je poduzetnik Danko Končar navodno dao stranci kako bi stupio u kontakt s tadašnjim premijerom. Isplata je išla preko posrednika Tintora (koji je također ispitan u USKOK-u u svojstvu svjedoka) u listopadu 2007. godine. On je, prema neslužbenim informacijama, dao nalog svojoj banci da se novac prebaci na račun Drage Radolovića, istarskog trgovca nekretninama koji se proljetos zajedno s bivšom doministricom turizma Vinkom Cetinski našao u središtu afere s malverzacijama tzv. Končarevim zemljištima, ali je na kraju izbjegao kazneni progon jer je Končaru obećao vratiti 11 milijuna eura, iznos za koji ga je prevario prilikom trgovanja zemljom u Istri. Tintor i Radolović novac su, prema neslužbenim informacijama, prema Mačekovim uputama predali Sanaderu i Barišiću, a navodno je bilo riječ o manjim apoenima u eurima.

Tintor je poslije u Sanaderovo ime tražio još novca pa je Cetinski došla na razgovor k Jarnjaku te objasnila nastalu situaciju. Poslije je u HDZ-u pokrenuta i interna istraga, a koliko je stvarno novca završilo u stranačkoj blagajni, ostalo je nepoznato.

Isprika zbog zabune

Jarnjak je istražiteljima prilikom ispitivanja predao i dopis Plinacra Vladi iz rujna 2008. godine. Riječ je o dokumentu koji je, neslužbeno doznajemo, sastavio Branko Radošević, šef tvrtke, te jedan primjerak poslao Sanaderu, a drugi Jarnjaku. U njemu piše da se Plinacro ispričava zbog zabune jer je smatrao da je bivši tajnik HDZ-a uključen u krug stranačkih osoba koje se bave torbarenjem.

Jarnjak je, naime, prije toga sudjelovao na sastanku na kojem su bili Radošević i Sanader, a bilo je riječi o poslovima razminiranja Hrvatske u kojima je sudjelovao i Plinacro. Prema neslužbenim informacijama, na tom je sastanku bilo dogovarano da se dio novca, blago rečeno, "zamrači" i preusmjeri u HDZ, i to preko Jarnjaka, što je ovaj odbio. Navodno ga je taj sastanak prilično pogodio, ali najviše mu je zasmetalo svrstavanje među sumnjive stranačke ljude koji se zapravo bave reketarenjem pa je od Radoševića zatražio da napiše kako on s tim poslom nema nikakve veze te jedan primjerak pošalje i u Vladu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije