Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Istraga o donacijama u FBiH završila-novac nije pronađen

Iako se nedavno krenulo s mrtve točke, Povjerenstvo za trošenje donacija u Federaciji BiH odustalo je od daljeg posla
14. lipnja 2010. u 09:14 1 komentara 103 prikaza
euro
Foto: VL FOTO

Donacije i način njihova trošenja po svemu sudeći ostat će nerazriješena priča, kao i mnoge slične priče u BiH. Naime, iako se nedavno krenulo s mrtve točke, Povjerenstvo za trošenje donacija u Federaciji BiH odustalo je od daljeg posla nakon što su zaprimili dokument od Federalnog ministarstava financija koje ih obavještava da ovo ministarstvo nije bilo nadležno za praćenje provedbe donacija.

Nenadležni za donacije

Naime, u dopisu upućenom Parlamentu FBiH, konkretno na ruke Ibre Omerbašića, predsjednika istražnog povjerenstva, navodi se da su do preuzimanja baze podataka i dijela dokumentacije sve aktivnosti o osiguranju i utrošku donatorskih sredstava bile u nadležnosti Federalnog koordinacijskog odbora, čiji osnivač je bila Vlada FBiH, odnosno ministra bez portfelja, tako da Ministarstvo financija i nije bilo nadležno za praćenje provedbe donacija. Nadalje, u dopisu se navodi kako je sva preuzeta dokumentacija Federalnog koordinacijskog odbora pohranjena u arhivi ovog ministarstva. Ministarstvo financija je također dostavilo i odluku Vlade FBiH iz 1995. godine o formiranju jedinica za provedbu programa i projekata obnove i rekonstrukcije Federacije BiH. Odluku je potpisao tadašnji premijer Izudin Kapetanović. Jedinica za provedbu trebala je podnositi Koordinacijskom odboru F BIH izvješće najmanje jednom mjesečno o tijeku realizacije projekata. Međutim, danas se malo tko sjeća i premijera, a posebice Koordinacijskog odbora i Direktora jedinice za provedbu projekata obnove Federacije BiH. Drugim riječima, povjerenstvo koje je do sada baratalo iznosima donacija do kojih je došlo iz baze podataka implementiranih projekata u većem bh. entitetu za razdoblje od 1996. do 2008. godine, s pravom se može reći da je okončalo svoj posao. Dakle, kompletna priča o donacijama u Federaciji BiH za spomenuto razdoblje završava na do sada otkrivenim podacima prema kojima je u Federaciji BiH potrošeno 5 milijardi i 700 milijuna maraka donatorskih sredstava.

Sarajevo kontra svih

Od toga je na razini Federacije potrošena 1 milijarda i 656 milijuna KM, a ostatak novca na razini županija. Iz pregleda utroška sredstava razvidno je da su županije s hrvatskom većinom dobile najmanje novca. Naime, najmanje sredstava potrošeno je u Zapadnohercegovačkoj županiji. Riječ je o samo 13 milijuna i 717 tisuća KM, a primjerice u Bosanskopodrinjskoj županiji je utrošeno 113 milijuna i 306 tisuća KM.

  • mitar:

    A Tuliću koliko donacija dobiju opcine i kantoni pod kontrolom htz-ea to tebe sigurno ne zanima.Ti si placen samo da pijuces kako su Hrvati u BiH ugrozeni.NE LAŽI HRVATI U BOSNI I HERCEGOVINI NISU UGROŽENI.Jesu jedino od budaletina koje pisu takve nebuloze.