ZAOKRET

Isključenje Hrvata u FBiH dovelo do zastoja u državi

stefano
VL FOTO
02.12.2011.
u 09:34

Za razliku od američke administracije, Europa priznala da je napravljena pogreška u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji

Europska unija upozorila je kako je politički zastoj oko državne vlasti rezultat nametanja političke volje najmalobrojnijem hrvatskome narodu. 
Ravnatelj Opće uprave za proširenje Stefano Sannino rekao je da EU ne namjerava nametati rješenja u Bosni i Hercegovini, koja je u potpunom zastoju i blokadi.

Stav EU-a

- Vidjeli smo da ne možemo previše napredovati ako nema potpore tri konstitutivna naroda. Jedan od pokazatelja je i to što je u jednom entitetu došlo do dogovora bez hrvatske sastavnice i sad imamo posljedice. Jedina prilika da se iz ovakve situacije iziđe jest članstvo u Europskoj uniji, na čemu treba raditi strpljivo i pomagati toj zemlji da se približi EU, rekao je Sannino na konferenciji koja se održavala u Bruxellesu. Time su samo dodatno istaknute razlike u pristupu na probleme u BiH koje imaju Europljani, odnosno administracija SAD-a. 
Proširenje EU-a na zemlje zapadnog Balkana bila je, naime, tema na konferenciji koju je organizirala Zaklada “Konrad Adenauer” i Institut Prijatelji Europe i na kojoj su sudjelovali predstavnici europskih institucija, Haaškog tužiteljstva i zemalja regije. Konferencija koja se već nekoliko godina organizira u ovo vrijeme, protekla je u propitivanju spremnosti EU-a da nastavi s proširenjem i nakon Hrvatske, koja je završila pregovore i sljedeći tjedan potpisuje pristupni ugovor. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je kako je ovog tjedna poslao pismo ministrima vanjskih poslova svih zemalja članica u kojem ih je pozvao da podrže preporuku Europske komisije i da odrede datum početka pregovora s Crnom Gorom. Također je najavio da će poslati slično pismo u kojem će zatražiti da se Srbiji odobri status kandidata. Na konferenciji se čulo da se sve manje europskih zemalja zauzima za nastavak proširenja, iako ima upornih glasova koji i dalje to snažno zagovaraju.

Nova prigoda

Upravo zato, nekoliko dana prije summita EU-a 9. prosinca, još nije jasno hoće li zemlje članice podržati preporuke Europske komisije i odobriti početak pregovora s Crnom Gorom i kandidacijski status Srbiji. Na konferenciji je sudjelovao i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, koji je, između ostaloga, rekao da u srpskom entitetu u BiH negiraju ratne zločine i odbijaju spominjati genocid. Dodao je da i u drugim zemljama regije političari odbijaju priznati odluke Haaškog suda, navodeći primjer da u Hrvatskoj visoki dužnosnici na političkim skupovima pozdravljaju Antu Gotovinu, koji je osuđen u prvostupanjskom postupku.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
13:49 02.12.2011.

Daleko nam kuća bila od radikanog islamizma i zagovornika te politike kao sto je Lagumdzjija. Omotao se u zastavu demokracije i islamizira Bosnu. Ovi u EU napokon to shvataju ali sad je kasno jes su gurnuli Bosnu u nepovratni raspad.

Avatar guten_tag
guten_tag
16:38 02.12.2011.

činjenica je da je eu i sad podržali nezakonito uspostavljanje vlasti u federaciji . sada vele da ne žele nametati rješenje . pa njihov predstavnik se stavio iznad izbornog povjerenstva , suda , ustavnog suda i svih institucija koje su tu da provode zakone . neka objave rezultate tenkovske pljačke hercegovačke banke ...to je njihovo demokratsko rješavanje problema . koje su to ne zakonitosti pronašli ?

PA
park
09:50 02.12.2011.

Naslov teksta sugeriše na zaključak koji nije zvodljiv iz intervijua dotičnog gospodina . Ovakvi novinari samo doljevaju ulje na vatru i svaku činjenicu diskriminišu i izvrću . Najgore od svega je to što će oni poslije svega objašnjavati kako su oni bili perjanice demokracije i istine ! Daleko im kuća od moje bila !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?