SURADNJA

Iseljeni Hrvati odlučni pomoći Hrvatima u BiH

sabor
Zoran Grizelj
17.08.2011.
u 09:53

Iseljeni Hrvati moraju imati pravo glasa u BiH, pokrenuti proces prijave kako bi mogli izaći na izbore

cTemeljem sastanka, na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvata izvan BiH s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, donesen je niz zaključaka. - Hrvati su dio jednog naroda bez obzira gdje žive i stoga smo odlučni osigurati punu slobodu narodu i svakom čovjeku bilo da živi u jednoj od naše dvije domovine, Hrvatskoj ili BiH, ili u iseljeništvu - navodi se u pravom zaključku.

Očuvati konstitutivnost

- Mi Hrvati iz iseljeništva i politički predstavnici Hrvata iz BiH okupljeni u HNS-u, suočeni s neravnopravnom pozicijom hrvatskog naroda u BiH, odlučni smo učiniti sve što je u našoj moći da se ostvari istinska ravnopravnost i očuva konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH, što je preduvjet i za stabilnost BiH i njezin ubrzan put prema euroatlantskim integracijama. Pozdravljamo ulazak Republike Hrvatske u NATO i skori ulazak u EU i očekujemo da će temeljem ustavnih obveza i s ciljem ostvarenja regionalne stabilnosti pomoći da Hrvati u BiH ostvare potpunu ravnopravnost s druga dva naroda i pomoći da se svi skupa što prije priključe Hrvatskoj u ovim integracijama - stoji u priopćenju za javnost. Također, zadužen je Pododjel za iseljeništvo da odmah otpočne organiziranje povezivanja HNS-a sa svim institucijama Hrvata u iseljeništvu koji dijele ove ciljeve; s koordinacijama HDZ-a u svijetu, ostalih stranaka okupljenih u okviru HNS-a, hrvatskim katoličkim misijama i drugim hrvatskim udrugama, vladinim i nevladinim organizacijama koje djeluju izvan BiH. - Zajedničkim djelovanjem predstavnika HNS-a i iseljeništva odmah započeti s rješavanjem problema medija, bilo koje prirode, na hrvatskom jeziku, kako postojećih, tako i onih koje je neophodno pokrenuti. Što žurnije, poradi stanja u kojem se nalazi naš narod u BiH, tihom diplomacijom i sustavnim lobiranjem naših iseljenika u zemljama iz kojih dolaze, učiniti sve kako bi se širila istina o Hrvatima u BiH. Angažirati i motivirati, preko diplomatskih predstavništava BiH i Hrvatske, svih koordinacija HDZ-a u svijetu, hrvatskih katoličkih misija i drugih hrvatskih udruga i stranaka, sve Hrvate koji su rođeni u BiH ili nisu rođeni u BiH, a imaju zakonsku osnovu pristupiti glasovanju na izborima u BiH, da pristupe vađenju potrebne dokumentacije kako bi iskoristili svoje pravo glasovati na sljedećim izborima u BiH - istaknuli su u HNS-u.

Povezivanje Hrvata

S ciljem povezivanja Hrvata diljem svijeta kako bi se pomoglo Hrvatima u BiH na političkom i gospodarskom polju pristupit će se osnivanju ureda HNS-a prioritetno u Bruxellesu, Washingtonu i Berlinu. - S tim ciljem potičemo odgovarajuće odjele Glavnog vijeća HNS-a, Odjel za financije da žurno izrade načine za sustavno financiranje ovih predstavništava, a Odjel za međunarodne odnose, odnosno Pododjel za iseljeništvo i da ove prijedloge podijele s predstavnicima iseljeništva i prijedloge dostave HNS-u na odobrenje - zaključeno je.

Ključne riječi

Komentara 4

CI
cinbenik
17:52 17.08.2011.

Smijesno,pa nemoze spasiti Hrvate u BiH,onaj tko je svojim ekspereimentima doveo do ovakve situacije.To su svi pomenuti u clanku koji su se sada sjetili da je velika steta bila izdati Hrvate iz Posavine i ostalih dijelova Bosne za suludi i neuspjeli cilj zbog koga ispastaju svi oni koji su tada bili u institucijama HRHB.

VP
VP1982
18:12 17.08.2011.

Sada Hrvati iz Dijaspore moraju pomoci Hrvatima u BiH!!! Joj kakva sramota. A Hrvatska Drzava nam je Susjed. ... U mjesto da nam Hrvati iz Hrvatske pomazu, kao prije mi za vrijeme rata njima. Oni nas prodavaju za EU. Ma Ma ovo je najveca sramota... i sada traze podrsku u njemackoj, belgiji itd. A Hrvatska preko puta.... Ma j**.. 5.8 i Daytona s kojim su prodali Hrvate u BiH.... Srbi nisu izgubili rat...imaju 50% BiH Muslimani nisu izgubili rat, sada imaju njihovu drzavu... Hrvati u Hrvatskoj nisu izgubili rat.... A mi Hrvati u BiH ma mi smo sve izgubili. A NAJVISE SMO DALI ZA TU VOLJENU HRVATSKU

DU
Deleted user
18:15 17.08.2011.

Jedina osnova za opstanak BiH je federalna multietnicka decentralizirana zajednica. Muslimani to ignoriraju i sa svojim unitarizmom ju vode tocno tamo gdje su Srbi odveli YU - tj. u propast.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?