PORUKA

Inzko: Vlasti u BiH treba formirati što je prije moguće

Inzko
Tomislav Miličević
19.10.2010.
u 08:08

Sve je više europske prisutnosti, tvrdi Inzko, dodavši da ne može reći datum zatvaranja OHR-a,

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da bi sada, kada je BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, bilo vrijeme da domaći političari sve više preuzmu odgovornost za njenu budućnost, a da međunarodna zajednica bude prisutna kao partner, a ne u svojstvu OHR-a. - Međunarodna zajednica radi na tome da bi se smanjila prisutnost OHR-a, koji je u prošlosti imao 800 ljudi, kada sam ja došao 220, a sada oko 160.

Sve je više europske prisutnosti, tvrdi Inzko, dodavši da ne može reći datum zatvaranja OHR-a, jer će do toga doći kada bude ispunjeno pet ciljeva i dva uvjeta, od kojih je trenutno najveći državna imovina. On je za TV1 rekao da će o zatvaranju OHR-a odlučiti Vijeće za provedbu mira u BiH, koji će imati sastanke u studenome ove te veljači i lipnju sljedeće godine. Inzko je istaknuo da se zaprepastio kada je čuo da ljudi na odgovornim mjestima u BiH govore da će vlast u BiH biti formirana tek za četiri mjeseca.

- Možda će to trajati toliko dugo, ali treba govoriti da će sve biti učinjeno da to bude što brže. I prije nego što stupe na snagu rokovi za formiranje vlada, mogu početi neformalni razgovori kako bi bila stvorena mogućnost da one budu formirane prvi dan kad to bude moguće, ocijenio je Inzko. Govoreći o viznoj liberalizaciji za građane BiH, Inzko je rekao da su oni to zaslužili te da se nada da će do kraja godine to pitanje biti završeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?