Inzko u Hercegovini

Inzko poručio hrvatskim političarima da se dogovore

Inzko
Tomislav Miličević
05.05.2010.
u 11:11

Hrvatske stranke mogle bi se usuglasiti oko školstva, jezika pa i oko zajedničkog kandidata, kazao je Inzko

Visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik Europske unije Valentin Inzko, planirajući obilazak deset općina u BiH, jučer je boravio u Grudama gdje je posjetio jednu od najuspješnijih tvornica u BiH Violeta gdje je nakon razgledavanja tvornice proveo i kreće vrijeme u razgovoru s djelatnicima i rukovodstvom. Posjetio je i Radio Grude.

Nove reforme i zakoni

Nakon Gruda specijalni predstavnik se uputio u Široki Brijeg gdje je u kraćoj izjavi za tisak rekao kako bi se hrvatski političari u BiH trebali dogovoriti o pitanjima koja su izvanstranačkog spektra. Inzko je to kazao komentirajući sastanak kreševske šestorke održan u Širokom Brijegu na kojem opet ništa nije konkretno dogovoreno u svezi zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Hrvatske stranke u BiH mogle bi se usuglasiti oko školstva, kulture, jezika pa i oko zajedničkog kandidata, istaknuo je Inzko poručivši kako su neke stvari važnije od političkih pitanja. Upitan da prokomentira razdoblje pred izbore, Inzko je kazao kako se to vrijeme može iskoristiti za neke nove reforme i zakone, neke nove projekte za građane kao što je izgradnja koridora Vc. Na upit hoće li OHR uskoro otići iz Bosne i Hercegovine, Inzko je odgovorio kako će to razmatrati Vijeće za provedbi mira u veljači iduće godine. Specijalni predstavnik EU-a Valentin Inzko sudjelovao je i na javnoj raspravi u hotelu Park u Širokom Brijegu, gdje je dominirala tema o putu BiH k Europskoj uniji te izazovi i prepreke na tom putu.

Füle na videolinku

Osim visokog predstavnika, u raspravi je sudjelovao i veleposlanik Austrije u BiH Donatus Kock, a videolinkom se obratio i Štefan Füle, povjerenik za proširenje Europske unije. – Austriji je trebalo deset godina da uđe u Europsku uniju premda je bila razvijena država. Za ulazak treba uskladiti svoje zakonodavstvo prema onom u Europsku uniju, a u tome vam je mnogo pomogla i premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor te se već možete pripremati kako biste jednog bili spremni, rekao je Valentin Inzko jučer tijekom razgovora i javne rasprave u Širokom Brijegu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?