S REDA

Inzko pomilovao i G. Hadžića koji se traži zbog ratnog zločina

goran hadžić
Arhiva VL / Branimir Bradarić/VLM
11.06.2011.
u 10:36

Pomilovane osobe - 58 (ratni zločin) i 34 (materijalno pomaganje), prava ima sada vraćena

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko donio je jučer odluku kojom ukida sankcije u 92 slučaja za osobe osumnjičene za pružanje podrške osumnjičenima za ratne zločin i opstrukcija suradnje s Haaškim tribunalom.

Od toga je 58 osoba, koje su bile u mreži podrške osumnjičenima za ratne zločine, dok su za 34 osobe koje su se teretile za materijalno pomaganje optuženicima deblokirani računi. Neki od njih se nalaze na oba popisa, pa je broj „pomilovanih“ osoba znatno manji od 90. Ukinuta je i obveza prema kojoj je SDS morao jednom mjesečno dostavljati svoja financijska izvješća OHR-u.

-Sada kada je Ratko Mladić konačno perd sudom u Haagu ispunili su se uvjeti za ukidanje sankcija za sve dužnosnike koji su bili smijenjeni od strane visokog predstavnika zbog nesuradnje s Haaškim tribunalom, kazao je Inzko.

Istodobno je upozorio da ova odluka ni na koji način ne utječe na prethodne , trenutne ili buduće kaznene postupke protiv osoba na koje se ove zabrane odnose. Ne postoji niti obveza njihovog povratka na pozicije s kojih su smijenjeni, a Inzko je upozorio da njegovu odluku ne treba shvatiti kao potporu povratku na političku scenu bilo koje od pomilovanih osoba. Naprotiv, čini se kako će njihov novi politički angažman biti pod budnim okom međunarodne zajednice.

-Hoće li se te osobe ponovno aktivirati na nekoj javnoj funkciji pitanje je o kojem će odlučivati političke stranke, institucije i šira javnost. Ovo je test zrelosti političkog establišmenta BiH i znam pouzdano da će mnogi u Europi i šire pratiti pozorno hoće li dužnosnici u BiH, Federaciji i RS-u izabrati budućnost ili prošlost, kazao je Inzko.

Među poznatijim imenima s popisa „pomilovanih“ su i ona Mirka Šarovića, Božidara Vučurevića i Dragomira Andana, dok su računi, između ostalih, deblokirani članovima obitelji Radovana Karadžića, Momčilu Mandiću i Miroslavu Brali. Na popisu je i ime odbjeglog čelnika krajiških Srba, Gorana Hadžića, ali njegova imovina ostaje zbog blokadom zbog ranije odluke Vijeća ministara BiH.

Zanimljivo je da je jučerašnjem obraćanju visokog predstavnika medijima nazočio i novinar Zoran Žuža koji je svojedobno bio prvi suradnik Dragana Kalinića u Narodnoj skupštini RS-a. Žuža se zahvalio Inzku na ukidanju sankcija, istodobno odbacujući bilo kakvu povezanost s mrežom potpore haaškim bjeguncima. On je pitao hoće li i tko omogućiti osobama s ovog potpisa da dokažu svoju nevinost i zato dobiju bilo kakvu vrstu satisfakcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?