WASHINGTON

Inzko lobira za snažnije odluke, ne isključuje ni mogućnost smjena

inzko
VL FOTO
11.05.2011.
u 10:24

Protiv promjene OHR-a u EUSR zagovornici su bošnjačke stranke

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko jučer se u Washingtonu susreo s članovima Vijeća nacionalne sigurnosti te američkom Institutu za mir (USIP) održao predavanje oko stanja u BiH i posljednje krize za koju je u govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a ocijenio da je jedna od najtežih od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sankcije i državna Vlada

Inzko je, prema pouzdanim informacijama, u Washingtonu traži potporu za nove mjere protiv vlasti Republike Srpske i predsjednika RS-a Milorada Dodika. U diplomatskim krugovima ne isključuje se niti mogućnost smjene prvog čovjeka RS-a što je krajnja mjera, čak i unatoč činjenici da bi takvo stanje zasigurno na duže vremensko razdoblje dovelo do destabilizacije s nesagledivim posljedicama. U međuvremenu se razmatra više mogućnosti od uvođenja sankcija od administracije Europske unije i SAD-a - od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine do konačnog pravosudnog procesuiranja i kriminaliziranja. Djelomično je o tome Inzko jučer govorio i pred USIP-om o tome kakve bi mogle biti posljedice ako vlasti RS-a održe referendum o Sudu BiH, Tužiteljstvu po sve druge odluke koje su donosili visoki predstavnici. Također, kao što je najavio, Inzko će se u sljedećem vremenskom razdoblju pozabaviti s uspostavom državnog Vijeća ministara nakon što je prošlo više od sedam mjeseci od održanih općih izbora u BiH. Također, očekuje se ojačana uloga OHR-a, Europske unije, Sjedinjenih država kao i drugih igrača uključenih oko provedbe mirovnog sporazuma.

Ostanak OHR-a

I što je najvažnije, buduća uloga OHR-a, za koju Inzko vjeruje da je potrebno produžiti njegov mandat iako se praktično ovaj ured pretvorio u lošeg arbitra koji reagira samo u slučaju kada to praktično od njega zatraži jedna strana u BiH. Pitanje ostanka OHR-a u pozadini je većine posljednjih kriza koje su producirane što uz potporu, što izravno od strane dijela političkih struktura u Sarajevu, ali i dijela međunarodnih administracija koje su protiv toga da Ured Europske unije preuzme potpune nadležnosti nad BiH. To je jasno u svome govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a istaknuo i turski predstavnik čija je zemlja posredovala oko raspleta ‘krize’ u FBiH.

Ključne riječi

Komentara 1

KA
Karacictv
19:30 11.05.2011.

Neka se samo Inzko propinje. Nedamo mi našeg Miluna

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?