NOGOMET

Iniesta donio Španjolskoj naslov pravaka svijeta

iniesta
VL FOTO
12.07.2010.
u 07:30

116 minuta trajala je rovovska bitka za naslov svjetskog prvaka između Španjolske i Nizozemske

Zlatnim pogotkom Andresa Inieste u 116. minuti, španjolski nogometaši osvojili su povijesni, prvi naslov svjetskih prvaka svladavši u finalu u Johannesburgu Nizozemsku s 1:0.

Europski prvaci postali su tako i svjetski u dramatičnoj utakmici, u kojem su Nizozemci, kao i 1974. i 1978., ostali tragičari i u trećem finalu. Bilo je to i najgrublje finale u povijesti jer je pokazano čak 13 žutih i jedan crveni karton, a Španjolska je prvi svjetski prvak koji je postigao manje od deset pogodaka.

Prvo poluvrijeme nije bilo dostojno finala SP-a, bilo je previše nervoze i grubih starteva, nimalo igre i tek jedna šansa koju je već u 4. minuti imao Ramos, ali je Stekelenburg obranio.

Drugo poluvrijeme ponudilo je savim drugačiju sliku, čak četiri stopostotne prilike za zgoditak i desetak poluprilika. Arjen Robben sigurno će cijeli život pamtiti 61. minutu kada je išao sam prema vratima i onda pogodio Casillasovu nogu.

U 70. minuti David Villa je imao priliku postati najboljim strijelcem prvenstva, ali je njegov udarac s dva metra obranio s travnjaka branič Heitinga. Sedam minuta kasnije Ramos je mogao ponoviti herojski podvig kolege Puyola iz polufinala, no neometan s pet metara glavom puca preko vrata. U 83. minuti Robben je ponovno išao sam prema vratima, ali je bio neodlučan, pa je Casillas spasio skokom u noge, pa je regularni dio završio bez zgoditaka.

Već u petoj minuti produžetka heroj je mogao postati Fabregas, krenuo je sam prema Stekelenburgu, a onda je poput Robbena, pogodio nogu vratara. Dvije minute kasnije Mathijsen je najviši u skoku, a umjesto praznih vrata pogodio je glavom treći red tribina. Vrlo loš sudac Webb, koji je unatoč iznimno grubim startevima, skoro odlučio utakmicu okončati bez crvenih kartona, ipak je u 109. minuti, nakon pokazanih 10 žutih kartona, isključio Heitingu koji je rukama zaustavio Iniestu kada je krenuo sam prema golu.

I onda, šest minuta prije kraja produžetka akcija Španjolaca krenula je duboko u svojoj polovici, loptu su gubili nekoliko puta, no Nizozemci to nisu pravilno očistili, da bi Fabregas genijalnom loptom pronašao Iniesta, a omaleni veznjak Barcelone snažnim je udarcem probio Stekelenburga i postigao zgoditak vrijedan krova svijeta.

Nizozemci su okružili suca, prosvjedujući da je bilo zaleđe, no ponovljena snimka, koju nisu mogli vidjeti, pokazala je da je Iniestin gol bio regularan.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije