Klimava optužnica

Imamo dokument koji dokazuje da su Purda i Tromblon nevini

\'UNUTRASNJA  10.01.2011. VUKOVAR - pukovnik Petar Janjic Tromblon  Branimir Bradaric/Vecernji list\'
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/3
29.01.2011.
u 11:45

Vojnik JNA Boban Gačić nakon nekoliko je dana umro u vukovarskoj bolnici od posljedica ranjavanja

U javnosti se već nekoliko dana govori o dokumentu koji je još jedan dokaz nevinosti vukovarskog branitelja Tihomira Purde. Večernji list prvi donosi njegov sadržaj i preslik, zahvaljujući dr. Anti Nazoru, ravnatelju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. To je dokument koji je 5. studenoga 1991. poslan iz policije u Vukovaru i potvrđuje da je toga dana u vukovarsku bolnicu primljen teško ranjeni vojnik JNA Boban Gačić iz Sombora, rođen 1972., zbog čije je smrti, s još dvojicom suboraca, Beograd podigao optužnicu protiv Petra Janjića Tromblona, Tihomira Purde i Danka Maslova.

Riskirali svoj život

– Optuženi Tromblon, uz pomoć svojih suboraca, među kojima je bio i Purda, ukrcao je ranjenoga neprijateljskoga vojnika u auto i, riskirajući vlastiti život, odvezao ga u četiri kilometra udaljenu vukovarsku bolnicu, udaljenu oko četiri kilometra od mjesta Vinogradske ulice, mjesta ranjavanja. Pokojni dr. Juraj Njavro pričao mi je kako su ranjenoga vojnika JNA zaprimili u teškom stanju i posvetili mu maksimalnu pozornost, kao i ostalim pacijentima i ranjenicima. Na žalost, od posljedica ranjavanja vojnik je nakon nekoliko dana umro. Dakle, spomenuti hrvatski branitelji zaslužili su ispriku od onih koji su ih lažno optužili i odlikovanje za humanost i hrabrost koju su pokazali pokušavajući spasiti život neprijateljskom vojniku – ističe Nazor.

Ubijeni na Ovčari

Osim toga, kaže, važno je napomenuti da se na spomenutom popisu ranjenika nalazi i ime civila Josipa Mihaleca te pripadnika Oružanih snaga RH Krešimira Ratkovića i Darka Tišljarića. Svu trojicu ranjenika srpske snage ubile su na Ovčari 20. studenoga 1991. godine!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije