Libijski ministar:

"Imamo dokaze da je Gadafi financirao i hrvatske političare"

Hassan (1)
VL
13.09.2011.
u 12:00

Tražit ćemo od Međunarodnog suda da kazni sve one koji su uzimali novac od Gadafija

Nakon šokantnih izjava pobunjenika da su u Misrati na licu mjesta likvidirani svi zarobljeni plaćenici, a prema njihovim tvrdnjama među njima je bilo devet hrvatskih, doznajemo nove informacije o zarobljenim Hrvatima.

Hrvati na ispitivanju

Mohamed al-Alagy, ministar pravosuđa i član Libijskog prijelaznog nacionalnog vijeća, u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list potvrdio je da su pobunjenici zarobili brojne Hrvate koji su se borili na Gadafijevoj strani. Također, potvrdio je i da su nađeni dokumenti u zgradi Gadafijeve obavještajne službe koji dokazuju da je mnoge političare u svijetu, a među njima i neke iz Hrvatske, Srbije i BiH, financirao svrgnuti diktator, te je najavio tužbu pred Međunarodnim sudom za sve njih.

Na početku razgovora, ministar al-Alagy bio je vidno neraspoložen ističući da su plaćenici s naših prostora pravili veliko zlo u Libiji. Kada smo ministra al-Alagyja pitali može li nam reći gdje se nalaze hrvatski državljani te koliko ih ima, odgovorio je:

– Hrvatskih državljana je 19 i osobno sam ih posjetio. Svi su dobro i ne fali im ništa. Prema njima postupamo po međunarodnoj konvenciji, imaju dovoljno hrane i pića i iako su plaćenici, dobivaju sve što su tražili. Posjetio ih je Crveni križ i nisu imali nikakvu zamjerku na postupanje prema njima. Iako je većina uhićena s oružjem u rukama, tvrde da su radnici, ali mi ćemo ih i dalje ispitivati jer smo sigurni da su bili snajperisti koji su radili za Gadafija.

Ministra al-Alagyja upitali smo gdje su uhvatili hrvatske državljane.

– Svi su uhićeni u Tripoliju – naglasio je i nastavio: – Mi znamo da su svi koji su ušli u Tripoli nakon 17. veljače došli kao plaćenici te pouzdano znamo da su ušli u velikim grupama, na različite načine, te različitim putovima. Sve što mogu reći u ovom trenutku jest da su i dalje pod istragom i ako će se dokazati da su bili snajperisti i ubijali libijski narod, bit će im suđeno kao ratnim zločincima.

Na pitanje jesu li kontaktirali s hrvatskom vladom, ministar Mohamed al-Alagy odgovorio je:

– Sa mnom nitko s hrvatske strane nije kontaktirao. Možda su kontaktirali s Ministarstvom vanjskih poslova, ali nemam o tome informacija i ne mogu sa sigurnošću potvrditi da je hrvatska vlada s nekim kontaktirala.

– Zašto ste samo Crvenom križu dopustili da posjeti uhićene hrvatske državljane i zašto ih ne možemo mi posjetiti? – upitali smo ministra al-Alagyja, na što je kratko odgovorio:

– Nitko ne može trenutačno razgovarati s njima jer su još pod istragom.

Iako je žurio na sastanak s predsjednikom Libijskog nacionalnog vijeća Mustafom Abdulom Jalilom, ipak nam je na kraju razgovora rekao da su nađeni dokumenti u kojima se dokazuje uska veza između hrvatskih, srpskih te bosanskohercegovačkih političara i da je Gadafi financirao mnoge stranke i političare s područja bivše Jugoslavije.

Znate tko su oni

– Sada istražujemo sve okolnosti vezane uz tu suradnju i financiranje, jer Gadafi sigurno nije financirao nikoga zato što mu je bio lijep. On je financirao teroriste i političke plaćenike koji su radili za njega. Neću im spominjati imena, ali vi jako dobro znate tko su bili ti političari iz Hrvatske i Srbije koji su ga branili i podržavali cijelo vrijeme dok je ubijao svoj narod. Dokumenti su na sigurnom, a mi ćemo tražiti od Međunarodnog suda da kazni sve one koje su uzeli novac od libijskog naroda i stavili ga u svoj džep. Ne brinite se, vrlo brzo otvorit ćemo Pandorinu kutiju i, vjerujte mi, mnogi će se političari nakon toga stidjeti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 3

KR
krtica
03:02 14.09.2011.

....mnogi ce se politicari nakon toga stidjeti... Nece drug Mesic, jer on nije politicar niti znade sta je stid i moral!

ZX
zark x
07:20 14.09.2011.

Stid? Mesic ce samo odvaliti novu laz. I time je sve gotovo.

KO
kolovoz
20:39 14.09.2011.

ma nece se stipe crvenjeti ili stidjeti njega je majka partija othranila te je citav zivot ionako crven a sramiti se nece-protiv toga su ga cijeoili dok je bio u povojima.....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?