Košarka

Igokea i Crvena zvezda najbliži su Euroligi

Utakmica
17.01.2013.
u 11:54

Široki WWIN 
upisao je dvije pobjede u nizu, povećao izglede da ne završi na začelju

Do kraja ligaških natjecanja u regionalnoj ABA ligi ostalo je još devet, sasvim sigurno uzbudljivih kola, nakon čega će se znati koje će se momčadi plasirati na final four, a koja će momčad ostati bez mogućnosti otvorenog nastupa u regionalnoj ABA ligi sljedeće sezone. Zna se da će sigurno prvak ligaških natjecanja i prvak regionalne ABA lige ostvariti pravo nastupa u Euroligi sljedeće sezone jer od ove sezone klubovi iz košarkaških saveza koji čine regionalnu ABA ligu, u Euroligi mogu sudjelovati samo preko plasmana iz tog natjecanja.

Igokea na pragu Eurolige

Stoga će se u idućih devet kola voditi velika borba, kako na vrhu ljestvice, tako i na samom dnu. Vrh ljestvice i dva koraka ispred ostalih trenutačno drži Igokea, a njoj su najbliži Crvena zvezda i Partizan. Upravo bi se u sljedećem kolu u Laktašima susretom između Igokee i Crvene zvezde dobrim dijelom mogla odrediti pozicija na vrhu ljestvice. Ako bi Igokea, u povijesnom susretu protiv Beograđana slavila, put k Euroligi bio bi joj sasvim otvoren. Tri pobjede više u odnosu na najbliže pratitelje, bilo bi jamstvo gotovo sigurnog i mirnog puta prema vrhu i uspjehu iza kojega stoji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Drugi bosanskohercegovački predstavnik u tom natjecanju Široki, upisao je dvije pobjede u nizu, a što mu otvara i nadu kako ne bi došli na posljednje mjesto koje ne donosi mogućnost nastupa sljedeće sezone u tom natjecanju. No, kako najbližem na ljestvici, Mađarima, bježe dvije pobjede i imaju i pobjede u međusobnim susretima, Širokobriježani s pravom mogu optimistički gledati na preostali dio regionalnog natjecanja. Za razliku od bosanskohercegovačkih klubova, čija federacija uz Srbiju ima i najveći koeficijent, u najgoroj poziciji su hrvatski klubovi. Hrvatska klupska, pa i reprezentativna košarka, odavno je u krizi. Trenutačno ni jedan od četiri kluba osim teoretski Cedevite, nema izgleda za prolazak na final four, pa tako i u Euroligu. Ako se to dogodi, Hrvatska će po prvi puta nakon dosta godina ostati bez mogućnosti nastupa u tom najjačem europskom klupskom natjecanju.

Pritisci klubova


U tekućoj 2012./2013. sezoni u regionalnoj ABA ligi Hrvatska ima četiri predstavnika ( Cibona, Zadar, Cedevita i Split). Kako njihova federacija ima uvjerljivo lošiji koeficijent od Srbije, u sljedećoj sezoni u tom natjecanju Hrvatska će ostati bez jednog predstavnika, dok će Srbija gotovo sigurno imati jedan klub više. Kako bi se na tom planu i nešto ušićarilo, počeli su i pritisci pojedinih klubova. Tako su se iz Cibone, revoltirani suđenjem protiv slovenskog prvaka Krke, oglasili prosvjedom protiv opunomoćenika ABA lige Aleša Kamnikara tražeći njegovu smjenu. Slovenac Kramnikar delegira suce za regionalnu ligu i u njemu su Zagrepčani vidjeli velikog krivca za poraz na domaćem parketu od slovenskog prvaka. Unatoč svemu Ciboni, koja je prošle sezone osvojila i naslov prvaka Hrvatske s trenerom Jasminom Repešom, u regionalnoj ligi slijedi joj teška borba za ostanak u ligi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije