Rekonstrukcija

Idu nove smjene

Dom naroda
02.07.2012.
u 10:06

U Domu naroda tražit će se ostavke Budimira i Kebe, a od Nikšića prijedlog smjena ministara

Lideri SDP-a, HDZ-a BiH, SBB-a i HDZ-a 1990. odlučni su u namjeri da se promjene vlasti izvrše na svim razinama. Kako doznajemo, svi idući koraci precizno su dogovoreni i razrađeni. Upravo sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj bi trebalo doći do smjene predsjedateljice Karoline Pavlović (Boljitak), održat će se u utorak, 3. srpnja, čime se nastavlja proces rekonstrukcije vlasti u FBiH.

Htjelo se prolongirati

Dan ranije održat će se sjednica Kolegija, na kojoj bi i formalno trebao biti utvrđen dnevni red izvanrednog zasjedanja koje je zatražila većina izaslanika u ovom domu. Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, koji je glavni operativac ove stranke u procesu rekonstrukcije vlasti u FBiH, kazao nam je da je bilo pokušaja da se zasjedanje Doma naroda, a time i promjena rukovodstva, dodatno prolongira, ali da se od toga odustalo nakon upozorenja da će biti iskorištena mogućnost da sjednicu zakaže zamjenik predsjedatelja. - Obveza predsjedateljice je bila da zasjedanje zakaže u roku od 14 dana od podnošenja zahtjeva odgovarajućeg broja izaslanika. Taj rok istječe u ponedjeljak, ali spremni smo prihvatiti da se zasjedanje održi u utorak. Izvjesno je da će sjednica imati skoro istovjetan dnevni red, kao i sjednica Zastupničkog doma koja je održana 26. lipnja - kazao je Čavara. Dom naroda će se izjašnjavati o smjeni predsjedateljice i izboru novog čelnika Doma te o nizu zaključaka i odluka koje su usvojene i u Zastupničkom domu. Bit će upućen zahtjev predsjedniku i dopredsjedniku FBiH, Živku Budimiru i Mirsadu Kebi, da podnesu ostavke. Od premijera Nermina Nikšića bit će zatraženo da predloži smjenu ministara u Vladi FBiH koji opstruiraju njezin rad. Također će biti upućen zahtjev Vladi da žurno dostavi Parlamentu prijedloge za imenovanja iz mjerodavnosti ovog tijela.

Provedba zaključaka

- Idućeg tjedna je najavljena i sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj bi trebali biti smijenjeni ministri i doministar iz SDA u Vijeću ministara. U međuvremenu, Vlada FBiH bi trebala postupiti po zaključcima oba doma federalnog Parlamenta i predložiti smjenu ministara koji opstruiraju rad Vlade te prijedlog za imenovanja iz mjerodavnosti Parlamenta - napominje Čavara. Završetak aktivnosti na rekonstrukciji vlasti u FBiH ovisit će ponajviše o ponašanju entitetskog predsjednika, ali i brzine kojom će nova vladajuća koalicija osigurati dvotrećinsku većinu u oba parlamentarna doma. Kako doznajemo, i taj proces se privodi kraju. Stranke bi idućih dana trebale završiti dogovore oko osiguravanja dvotrećinske većine, no očekuju da će predsjednik i potpredsjednik prije tog koraka podnijeti ostavke.

Ključne riječi

Komentara 2

IK
ivo.krle
12:13 03.07.2012.

Kako novinari mogu biti u ovoj mjeri naivni (ili je mozda svjesno cinjenje), Budmira trebaju smjeniti s 2/3 vecinom, sto i ako uspjednu nije sve, da bi bio smjenjen treba biti bolestan ili Ustavni sud treba utvrditi da je krsio Ustav FBiH, sto nije. Ovo je sam predizborna kampanja.

MD
ma daj
18:43 03.07.2012.

Ne treba mjenjati samo ljude i nego isustav. Pogotovo kada su novci u pitanju. Po meni ga treba obrnit: općine trebaju prikupljat novce od poreza i raspolagat svojim proračunom (infrastruktura, zdravstvo, zdravstvo, školstvo, poticaji, sve...) a državi ide samo određeni postotak (cca. 15-20 %) i ona izdaje samo upute. Ako neka općina zaglavi, nek se sporazumi sa susjednim. Time bismo došli na razinu Italije iz srednjeg vijeka, al šta ćeš. Velku prednost vidim u tome da bi, pogotvo u manjim zajednicama, ljudi postali socijalno odgovorniji. Hoće reći: ako ne plate porez, općina neće imat novaca za kredu u školi. Osim toga bi svi imali bolji uvid u to kako se novci troše, što bi itetako koristilo razvoju demokracije. U parlamentu sjede gradonačelnici, a stranke se mogu svađat u nekom zasebnom tijelu. Meni se moja ideja baš sviđa. ^_^

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?