PORUKA STRANACA

ICG: Hrvati ne mogu tražiti svoj entitet

krizna
VL FOTO
30.09.2010.
u 08:20

Nakon izbora ICG traži smanjenje broja županija i ministarstava na razini Federacije BiH

O stanju u Federaciji BiH ovisi i opstanak države BiH, temeljna je ocjena Međunarodne krizne skupine (ICG) koja je javnosti znakovito prezentirana četiri dana prije općih izbora u BiH. Na 34 stranice izvješća analize stanja u BiH, u kojem je Federacija zajedno s glomaznom indiferentnom administracijom i vlašću označena glavnim kočničarom svih reformi u državi, spominje se i mogućnost uspostave trećeg, hrvatskog entiteta. Uz zaključak da bi treći entitet bio u postojećem političkom ambijentu neostvariv, ICG kao početnu točku za stvaranje funkcionalnije Federacije BiH predlaže okrupnjavanje županija.

Ujedinjenje županija

Postojećih 10 županija, prema njihovoj procjeni, stvara upravnu i teritorijalnu rascjepkanost koja koči funkcioniranje vlasti. Njihovo smanjenje dobro je mjesto za početak reformi, koje se mogu izvoditi paralelno s uklanjanjem suvišnih ministarstava na razni Federacije. U izvješću se spominje da bi najjače bošnjačke stranke funkcioniranje FBiH najradije vidjele kroz potpuno ukidanje županija, što ne bi odgovaralo Hrvatima, koji u cijeloj političkoj arhitekturi stvaranje entiteta vide kao izlaz iz postojeće pat-pozicije. Zbog toga je i prijenos ovlasti sa županija na razinu entiteta, po njima, još uvijek kontroverzan pothvat koji iziskuje opsežniji kirurški zahvat u sadašnji ustavni okvir. Ova simptomatična konstatacija ili najava mogućnosti provedbe ovakvog ustavnog scenarija koji su spomenuli predstavnici Međunarodne krizne skupine, trebao bi biti indikator za konačnu mobilizaciju političkih stranka s hrvatskim predznakom da se on u budućnosti ne realizira. Spominje se da je dominacija Bošnjaka u FBiH u odnosu na Hrvate izražena, ali da su oba naroda nezadovoljna temeljnom strukturom u kojoj žive.

Zaštita interesa Hrvata

Pokušaj stvaranja centralizirane entitetske vlade s jakom teritorijalnom autonomijom, po njima, nije ništa lakši posao nego što je to bilo nakon završetka sukoba Armije BiH i HVO-a 1994., međutim, prema ICG-u, to je još uvijek elegantan i učinkovit kompromis koji treba tražiti. Predlažu da nova vlast i Parlament u Federaciji BiH odmah krenu u korjenite promjene kako bi ovaj, veći bh. entitet bio funkcionalan. Pozivaju bošnjačke i hrvatske političke snage da kroz funkcionalnu Federaciju naprave kritičnu masu koja će parirati secesionističkim interesima RS-a, koji i tako financijski, politički, a ni vojno nisu ostvarivi. Istodobno, kritiziraju vladajuće političke stranke da su kroz javna poduzeća monopolizirali vlast i ponašaju se kao da je to njihovo privatno vlasništvo, ICG traži reformu sustava socijalne pomoći i privatizaciju velikih poduzeća u državnom vlasništvu. Ovi zadaci moraju biti primarna odgovornost najvećih stranaka, zaključuje ICG.

Ključne riječi

Komentara 2

BO
bolimeuvozasve
18:15 30.09.2010.

stavi sebi DILDU u dupe sve se moze kad se hoce samo treba otvoreno reci a ne ocu necu ko ovi nasi mlaki HDZ-ovci e da je Franjo ziv on bi ti to utuvio u glavu mars

LJ
ljp
20:39 08.10.2010.

Takvi su htijeli i Yugoslaviju sacuvati,zapravo oni ne zele rat i kazu svoje misljenje ali ne odlucuju niti o cemu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?