DVOJBE

I u BiH razmišljaju o povećanju stope PDV-a na 21 posto

racuni
VL FOTO
24.02.2012.
u 11:33

Spas za tvrtke koje propadaju analitičari vide u reformi poreza, ali i povećanju PDV-a

Prema podacima Centralne banke BiH u prošloj godini je više od 30.000 računa tvrtki iz BiH bilo blokirano. Računi tvrtkama se blokiraju zbog nepodmirivanja obveza prema državi, odnosno neuplaćivanja, ili kašnjenja uplata poreza ili doprinosa, dugova prema dobavljačima ili kašnjenja u otplati kredita. Blokada jedne tvrtke u pravilu povlači u ponor desetke drugih tvrtki. Posljedice su sve veći broj radnika koji rade bez plaća ili dobivaju otkaze.

Porez na plaće

Najnoviji podaci također otkrivaju da je 32.000 gospodarskih društava u BiH nelikvidno. Gospodarstvo je opterećeno, a investicije izostaju. Zbog toga je ovih dana Federalna direkcija za programiranje razvoja pokrenula inicijativu za reformu oporezivanja, kako bi se poboljšalo ulaganje i zapošljavanje. Gospodarska društva su sve više nelikvidna i ne mogu biti konkurentna. Dodatna opterećenja mogao bi izazvati i Prijedlog izmjena Zakona o dohotku. Njime bi se osiguravala sredstva za pokriće stalno narastajućih rashoda. No, Prijedlog ne vodi računa o tome je li to mogu podnijeti oni koji su izvor tih prihoda. Dokument o poreznoj reformi jedini je u BiH koji na ozbiljan način tretira pitanje rasterećenja gospodarstva. Smanjenje poreza na plaće uz povećanje potrošnje samo je jedan od izlaza. No, bilo je i prijedloga za povećanjem PDV-a sa 17 na 21 posto, što bi za građane bilo pogubno.

Dvojbe ostaju

No, pojedini analitičari vide rješenje i u uvođenju diferencirane stope PDV-a, ali i tu postoje neslaganja. Neminovno je povećanje standardne stope PDV-a prilikom uvođenja diferenciranih stopa, a to bi smanjilo fiskalnu konkurentnost BiH u pogledu korištenja svih prednosti koje imaju umjerene standardne stope PDV-a na akcizna i ostala dobra za prijevoznike dobara, te potrošnju osoba u tranzitu i turističku potrošnju. Povećavanje standardne stope PDV-a dovelo bi, kako tvrde stručnjaci, i do rasta cijena i fiskalnog opterećenja građana, kontrakcije potrošnje i ekonomskih aktivnosti, što će odgoditi izlazak iz krize i usporiti očekivani tempo ekonomskog rasta. (Z. Tulić)

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
20:12 24.02.2012.

\"I u BiH razmišljaju o povećanju stope PDV-a na 21 posto\" prosjecna plata u islamskoj republici BiH je negdje oko 500 KM, bas dovoljno da mogu od nje platiti PDV!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?