Federalni Parlament

I sporni zakoni u Federaciji idu na ‘Rekonstrukciju’

Parlament
22.07.2012.
u 10:24

Nerazumljivo je da je bivša vlast platforme, u kojoj još uvijek sudjeluju i hrvatske stranke, jednoglasno podupirala zakone koji vode do uništenja županija

Predstavnici stranaka koje će činiti novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH usuglasit će se sljedećeg tjedna, prije redovitih zasjedanja Zastupničkog i Doma naroda koji će zakoni biti uklonjeni s dnevnoga reda budući da o njima ne postoji suglasnost. Poduži je popis takvih dokumenata koji su već na izvjestan način osporeni u Domu naroda kojim su se usprotivili zastupnici iz reda dva HDZ-a u BiH. Već na sjednici predviđenoj za utorak u zastupničkim klupama trebali bi se naći Prijedlog zakona o stočarstvu, Prijedlog zakona o upravljanju državnim kapitalom u gospodarskim društvima u Federaciji BiH, Nacrt zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji BiH, koji trebaju doživjeti značajne preinake, dok su već sada uklonjena određena zakonska rješenja koja se smatraju prijepornim. 
Nerazumljivo je da je bivša vlast platforme, u kojoj još uvijek sudjeluju i hrvatske stranke, jednoglasno podupirala zakone koji vode do uništenja županija, a jačanja federalnog entiteta. Zakonom o koncesijama u Federaciji BiH, koji je povučen iz rasprave do preinaka, županije se bacaju na koljena. I ovaj je zakon bio dio očite strategije da se što više unitarizira ovaj entitet i odlučivanje prenese u Sarajevo, što je na štetu malobrojnijih Hrvata. Zastupnik u federalnome Parlamentu Josip Martić ranije je uložio više amandmana za popravak ovoga zakona koji je ocijenio da se radi o lošijem prijevodu nekog teksta sa stranog jezika. Pri tome je ukazao i da je dosta neusklađenosti i nejasnoća napose u odnosu prema županijama i općinama. Protiv ovoga zakona u Domu naroda hrvatski su izaslanici kasnije iznosili oštre argumente, a zakonodavac ga je povukao. U tome zakonu iako je “korištenje prirodnih bogatstava” ustavno jasno definirana kao podijeljena nadležnost između federalne i županijske vlasti pri definiranju nadležnosti kroz dodatno podvaljene amandmane, županije nitko nije konzultirao.

Jednako se odnosi i na Zakon o autocesti na koridoru Vc, kao i niz drugih zakona i propisa iz ove oblasti, kao što je prostorni plan Federacije BiH, prostorni plan područja posebnih obilježja na koridoru Vc, dopune Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta. Svi ti dokumenti na grub način poništavaju i obezvrijeđuju čitav ustavno-pravni sustav Federacije BiH. Zanimljivo je da su aktualne vlasti do svojevrsne propasti toga projekta pokušavale donijeti pojedine zakone, kao što je zakon o autocesti kojim su poništavali i niz drugih zakona. Tako se ovim zakonom praktično stavio izvan snage Zakon o upravnom postupku, Zakon o zaštiti okoliša, Zakon o zaštiti prirode, Zakon o građevinskom zemljištu, Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta, koji su sistemski zakoni u svakoj zemlji. Zbog toga će i zakoni zajedno s vlašću trebati na temeljitu rekonstrukciju i izmjene ili pak na potpuno povratak u ministarstva i službe iz kojih su nastali.

Ključne riječi

Komentara 4

OL
oldday
18:56 22.07.2012.

Lekcija iz novinarstva br. 2: Ako se već čitatelju nude nekakvi zaključci onda bi se istome trebalo i ponuditi pozadina za stvaranje takvih zaključaka. Ako nešto baca županije na koljena valjalo bi čitatelju prezentirati što je to, koji dijelovi zakona i zašto. Ovako, ostaju samo paušalne ocjene i stranačko kritizerstvo HDZ-ovog aparatčika!

BR
Bralo
22:27 22.07.2012.

A zaboravi ste da pisete ko ustari najvise steti kantonima, pa pogledajte Livanjski kanton pa ce vam sve biti jasno, borba za foteljama steti kantonima najvise.

PI
piranha
09:37 23.07.2012.

Bralo! Krucijalni i jest problem to što to nisu KANTONI nego Županije.Morti će te se riješiti floskule SVI SMO MI RAJA.E nismo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?