Svetkovine

Hutovo: Ivanjski krjesovi, običaji i duga tradicija

Ivanjski krjesovi
24.06.2012.
u 09:52

Tisuće okupljenih sudjelovalo je u ovoj jedinstvenoj kulturnoj manifestacij

Hrvatsko kulturno društvo “Hutovo“ i mještani ovog živopisnog mjesta u neumskom zaleđu na poseban su način priredili tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju “Ivanjski krjesovi-Hutovo 2012.“ kojom se već desetljećima obilježava blagdan svetog Ivana, zaštitnika Hutova. Ovo je ujedno i najveća proslava blagdana sv. Ivana na prostorima Hercegovine. Svi su putovi vodili u Hutovo gdje su se okupili brojni mještani, koji su se ranije iselili i oni koji su ostali u svom selu, te preko tisuću njihovih gostiju iz Hercegovine i folkloraša iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Konjanici i baklje

Ovogodišnji “Ivanjski krjesovi“ počeli su okupljanjem HKUD-a na mjesnom sportskom igralištu, a onda su svi u mimohodu predvođeni konjanicima krenuli do župne crkve ispred koje je priređen bogat kulturno zabavni program. Pred mnoštvom posjetitelja predstavili su se HKUD “Hutovo“, folklorni ansambl “Lisinski“ Vinkovci, klapa “Zvijezda mora” Neum, HKUD “Luke“ Višići, “Napredak“ Bijelo Polje, “Prenj“, “fra Mijo Čuić“ Tomislavgrad, “Stolac“, klapa “Neum“, HKUD “Dubrave“ Aladinići i kulturna udruga “Žutopas“ Smokovljani –Visočani. - Ovo je tradicija koju treba i nastaviti jer su i dosta veće sredine, kao što je Zagreb i drugi gradovi, već prestale s običajima paljenja krjesova uoči blagdana sv. Ivana. Mi imamo to bogatstvo i zato se sve to mora nastaviti, a za tako nešto mnogi bi morali ostaviti neke poslove u Neumu i da ovdje svi zajedno očuvamo bogatstvo i običaje Ivanjskih krjesova, istaknuo je u svom obraćanju neumski načelnik dr. Živko Matuško.

Očuvati tradiciju

Za vrijeme programa na platou ispred crkve u Hutovu bile su upaljene baklje a na brdu iznad prometnice Hutovo-Ravno i iznad stare pruge nekadašnjeg “ćire“ upaljena je vatra u obliku imena “Sv. Ivan“. Nakon tog kulturno- zabavnog programa, u kojem su još nastupili i Marin Previšić, Ivana Raič i Martin Prkačin, do dugo u noć je nastavljeno veliko pučko veselje uz dobar zalogaj i hercegovačku kapljicu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?