Napetosti

Hu Jintao kineskoj mornarici: Pripremite se za ratovanje

\'China\'s President Hu Jintao delivers a speech during the opening ceremony of the China-U.S. Strategic and Economic Dialogue in Beijing May 24, 2010. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: POLITICS)\'
Arhivska fotografija
07.12.2011.
u 08:03

Filipini i Vijetnam konstantno optužuju Kinu za agresiju u tom području gdje se već godinama tri države spore oko prava na otoke

Kineska mornarica mora ubrzati svoj razvoj i pripremiti se za ratovanje, izjavio je kineski predsjednik Hu Jintao u svom obraćanju kineskim vojnim dužnosnicima, prenosi BBC.

Kina ima nekoliko teritorijalnih sporova s okolnim državama u Južnokineskom moru, a političke tenzije narasle su nakon najave SAD-a kako će pojačati svoju prisutnost u toj regiji.

Nakon Hu Jintaovih izjava oglasila se i službena Kina kao i Washington

- Nitko ne želi i ne traži sukob, izjavio je glasnogovornik Pentagona admiral John Kirby, dodavši kako SAD ne želi sputaviti bilo koju državu da razvija svoje mornaričke snage.

Kineski i američki vojni dužnosnici trenutno vode razgovore oko vojnih pitanja, a radi se o redovitim godišnjim sastancima koji se održavaju kako bi dvije strane spriječile bilo kakve nesporazume između SAD-a i Kine.

Kinezi su nedavno predstavili svoj prvi nosač zrakoplova, a kineski predsjednik u svojem je govoru naglasio važnost modernizacije i transformacije mornarice kako bi bili što spremniji za ratovanje i još snažniju zaštitu nacionalne sigurnosti.

Riječ ratovanje prenijeli su u to sislu samo državni mediji, dok ostali ublažavaju retoriku prevodeći izraz isključivo u vojnom smislu bitke ili borbe.

Filipini i Vijetnam konstantno optužuju Kinu za agresiju u tom području gdje se već godinama tri države spore oko prava na otoke u Južnokineskom moru. Spor je dodatno zaoštren kada se saznalo kako bi u tom području mogle biti velike zalihe nafte i plina.

Prošlog je mjeseca i američki predsjednik Barack Obama objavio kako SAD pojačava svoju prisutnost u toj regiji te kako će stacionirati svoje mornaričke snage u sjevernoj Australiji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije