DUŽNIČKO ROPSTVO

‘Htio sam pomoći, a sada vraćam dva tuđa kredita’

midhad
VL FOTO
12.08.2011.
u 13:12

Svim ljudima koji su u istom blatu kao i ja poručio bih da se sudskim putem bore za svoja prava

U sklopu kampanje „Žiranti bez države, prevareni i nezaštićeni“ koju je Udruga za zaštitu jamaca pokrenula prije nekoliko mjeseci, u Orašju je boravio Joco Cvjetković, predsjednik Udruge.

Tko je kriv?

Prema Cvjetkovićevim riječima, cilj kampanje je formuliranje problema jamaca i mogućnost borbe za rješenje tih problema koje su obrađene u brošuri. U njoj su navedene informacije ne samo za jamce nego i za ostale građane da spoznaju što je dovelo do ove problematike i tko je najviše kriv za aktualno stanje.

Midhat Arpadžić iz Orašja, zaposlenik JP EP HZ HB, svrstava se u kategoriju prevarenih jamaca, a svoju priču ispričao je u dahu, s puno gorčine u riječima i apsolutnog nepovjerenja u ljude kojim je beskrajno vjerovao. U avanturu s tužnim završetkom krenuo je s idejom da pomogne prijatelju, nimalo ne sumnjajući u njegovu kreditnu sposobnost i pritom potpisao jamstvo na dva kredita, vjerujući da će dužnik izvršavati svoje obveze.

-Ja sam prevareni jamac na dva kredita, a na svakom od njih još su po dva jamca. Prvi kredit nas trojica solidarno smo otplatili u iznosu od po 8000 KM, a za drugi mi nije stigla obavijest i nisam u kontaktima s ostalim jamcima. Još mi nije stigla administrativna zabrana, ali svaki dan očekujem je pod velikim strahom i ne znam više što činiti. Znam samo da za drugi kredit nije uplaćena ni jedna marka u protekle tri godine otkada je podignut kredit, rekao je Midhad Arpadžić i dodao: - Jednostavno, sad sam više okrenut proučavanju pravnog lijeka, čitam zakone i dosta stvari doznao sam od gospodina Cvjetkovića iz Udruge za zaštitu jamaca koji me uputio na traženje pokretanja mehanizma prava jamaca.

Kreditna prezaduženost

Smatram da sam prevaren, a za takva djela pred zakonom moraju odgovarati prevaranti, bilo da se radi o dužnicima ili službenicima banaka i mikrokreditnih organizacija.

Arpadžić smatra da su banke odobrile kredite prezaduženim ljudima i kreditno nesposobnima, što je najveći razlog za ovakvo stanje. Nije se smjelo dogoditi da banka prešuti kreditnu prezaduženost dužnika i da jamac ne dobije kompletnu informaciju.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
04:24 15.08.2011.

nisi ti jedan..ovo nema nigdi u svitu,,, jamacili zirant

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?