NOVI TRAVNIK

HSS-NHI sebi zabio autogol, prijeti mu nestajanje u SBŽ-u

lozancic
VL FOTO
21.05.2011.
u 17:40

Kako kaže Anto Lozančić, zastupnik HSS-NHI-ja, tražit će da rukovodstvo njegove stranke odstupi s dužnosti

Veliko iznenađenje i razočaranje među simpatizerima i članovima dva HDZ-a u Srednjobosanskoj županiji, izazvala je odluka ŽO-a HSS-NHI-ja o prekidu sporazuma sa županijskim odborima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, koji je imao za cilj zaštitu ugroženog hrvatskoga nacionalnog interesa na području ove županije.

Pružena je šansa

Iznenađenje je tim veće jer u priopćenju upućenom javnosti ŽO HSS-NHI-ja navodi kako je „dao šansu i podršku HDZ-u da, kao stranka s najviše pojedinačnih mandata u Skupštini županije, u dogovoru s ostalim strankama, preuzme odgovornost i bez blokada i ucjena pristupi procesu izbora i imenovanja Vlade SBŽ-a“. S obzirom na to da su HDZ-ovi, po tko zna koji put, još jednom pokazali da su im prioriteti osobni, a ne interesi Hrvata središnje Bosne, ŽO HSS-NHI-ja je donio odluku da samostalno djeluje u Skupštini ove županije“, stoji u priopćenju ove županijske organizacije.

„Neshvatljivo je da nas HSS-NHI na ovakav način optužuje jer jednostavno te njihove tvrdnje i navodi nisu točni, a to zna i srednjobosanska i federalna javnost. Svi ti navodi su gnusne laži, a nije teško zaključiti kako je ŽO-u HSS-NHI-ja, pod palicom v.d. predsjednika ove stranke Ante Čolaka i predsjednika Glavnog odbora Krešimira Zubaka, to samo bio paravan kako bi došli u prigodu dijeliti hrvatske pozicije“, poručuju iz županijskih organizacija dva HDZ-a.

No, čini se da ova igra nije uspjela jer njihov zastupnik u županijskoj Skupštini Anto Lozančić nije prihvatio takvo stajalište i, kako nam je kazao, ostaje član hrvatskog Kluba 10 (7 zastupnika HDZ BiH, 2 HDZ 1990) u svojstvu stranačke pripadnosti HSS-NHI. “Dok me ne isključe iz stranke”, kaže Lozančić i naglašava kako će, bude li isključen, nastaviti raditi i djelovati kao neovisni zastupnik, ali u Klubu 10. Na veliku žalost Ante Čolaka, to nisu prihvatile i od takve odluke su se i ogradile općinske organizacije HSS-NHI-ja Viteza i Busovače, a po svemu sudeći iza sebe ima većinu i Anto Lozančić, još uvijek dopredsjednik ŽO ove stranke i predsjednik Općinske organizacije. I sada se može reći da je ova stranka na području srednje Bosne sebi zabila autogol, koji ih je doveo u vrlo tešku situaciju, čak pred nestajanje.

A igre i kojekakve ucjene, od SDP-a prije svega, „igrale“ su se već odavno oko Ante Lozančića. Jer, platformašima je trebala bar jedna stranka s hrvatskim predznakom, nudili su mu „kule i gradove“, ministarske, savjetničke... fotelje. Naime, njegovim odlaskom iz Skupštine i dolaskom novog zastupnika već ranije „utvrđene podobnosti“ te s još nekim podobnim Hrvatom koji bi ako zamjena uskočio u Skupštinu iz reda SDP-a, Klub Hrvata (dva HDZ-a i HSS-NHI) više ne bi imao dvotrećinsku većinu u Skupštini (dva zastupnika NSRzB, 2 SDP i 1 novi priključen iz HSS-NHI), od ukupno 13 zastupnika hrvatske nacionalnosti.

Traže se i ostavke

No, plan platformaša, zahvaljujući Lozančiću, izjalovio se, a kako kaže Lozančić, tražit će ostavke Ante Čolaka i Krešimira Zubaka „jer su svojom nerazumnom politikom doprinijeli da se HSS-NHI sve više označava kao izdajnička stranka Hrvata“. „A to jednostavno nije točno i ogromna većina članstva ne podržava takvu odluku koja je, u ovoj situaciji, izuzetno štetna za Hrvate, kaže Lozančić.

Ključne riječi

Komentara 1

LP
Ljubomir Pavlovic
11:35 22.05.2011.

Moj Zvonimire kao komentar ovog članka o HSS-i NHI-om. Jesi li ikad vidio konja koji goni kočijaša? Trebao si to uvidjeti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?