Novi pritisak

‘Hrvatsko pitanje’ riješiti da im Bošnjaci biraju Predsjedništvo

SABOR
20.04.2013.
u 11:27

I nakon turneje Catherine Ashton nastavlja se diplomatsko taktiziranje da se Hrvate uvjeri kako bi trebali popustiti

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton Bosni i Hercegovini činila se krajnje nezainteresiranom prigodom posljednjeg posjeta Sarajevu i vrlo umjerenim porukama koje je uputila u pogledu potrebe da se o svemu dogovore domaći političari. No, usporedno s time, kako se doznaje iz Bruxellskih krugova, ojačani su ‘napori’ da se hrvatska strana i formalno optuži bez ikakvog dokaznog postupka ili valjanih argumenata za zaustavljanje europskog puta jer se hrvatsko pitanje ‘bespotrebno’ nametnulo u rješavanje, po njima tehničkog pitanja, presude Suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”. S druge pak strane, nastavlja se sustavno razvaljivati jedinstvena hrvatska politička platforma koju provode dva HDZ-a.

Najslabija karika

Cjelokupno hrvatsko inzistiranje da se rješavanjem presude koja tretira pitanje manjina riješi i problem i konstitutivne ‘manjine’ ocjenjuje se destruktivnim i nekooperativnim. Dapače, ovakav stav se ocrtao kao zaključak posljednjeg zasjedanja Vijeća za provedbu mira i najutjecajnijih zemalja koje ga čine. A što je u pozadini svega? Posredinici, prije svega formalni iz Ureda posebnog europskog predstavnika u Sarajevu, su prvi put u povijesti naišli na čvrst i jedinstven hrvatski odgovor. Neće se dopustiti da Bošnjaci zauvijek preuzmu monopol na oba člana BiH Predsjedništva. No, unatoč tome što su i u pojedinačnim prošlodnevnim razgovorima predstavnici više međunarodnih organizacija razoružani s jasnim objašnjenjima da krajnju diskriminaciju predstavlja kreiranje novoga izbornog modela po kojemu se opet Bošnjacima u Federaciji BiH dodijeli cjelokupna vlast, nastavlja se voditi pragmatični, taktički pritisak na ‘najslabiju’ kariku Hrvate da popuste oko modela koji jamče da će biti diskriminirani. Čak kada su se i matematički razobličile ove nakane, onda je jedini preostali argument kod stranih diplomata preostao u razgovorima s hrvatskim političkim predstavnicima to da su Hrvati već dovoljno profitirali time što će Hrvatska ući u Europsku uniju.

Rezervna karta

To samo oslikava gledanje dijela međunarodne zajednice na probleme BiH koju vide kao zajednicu dva entiteta, odnosno dva naroda. U tome kontekstu je i prijedlog rješenja da Bošnjaci nastave birati dva člana Predsjedništva čime bi se definitivno zakucalo hrvatsko pitanje. Dakako, bez Hrvata. Kako se doznaje, u sljedećim tjednima se očekuje novi val pritisaka na hrvatske političare. No, usposredno s time suptilno se radi na rušenju nepremostive zapreke – jedinstva dva HDZ-a. U tome smislu su unutar ovih dviju stranaka pronađeni, što s pravom, a što zbog ambicioznih foteljaških poriva, nezadovoljni pojedinci koji su spremni srušiti mukotrpno izgrađenu hrvatsku poziciju. U tome smjeru rade razne ‘nevladine organizacije’, dio medija i pojedini strani diplomate kako bi se olakšalo lomljenje hrvatske političke kralježnice koju čine dva HDZ-a i Hrvatski narodni sabor BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?