Opterećenja

Hrvatskim županijama sve manje novca

Protest
05.06.2013.
u 09:40

Sarajevska županija 
s povlaštenim koeficijentom uništava ostale

Dok skoro sve županije u BiH razmatraju kako izbjeći financijski kolaps pokušavajući barem nešto učiniti na svome području, jednoj pak cvjetaju ruže, kako u financijskom, tako i u industrijskom smislu. Proračun Sarajevske županije za ovu godinu iznosi oko 740 milijuna maraka i za nju bi se s pravom moglo reći da prkosi turbulentnim recesijskim vremenima.

Kriteriji raspodjele

I ništa tu ne bi bilo loše da ova županija taj iznos uprihoduje svojim angažmanom, no nije. Tu joj pomaže Zakon o pripadnosti javnih prihoda, a njegova bit je pojedinačna raspodjela između županija koja se vrši na osnovi formule koja se zasniva na omjerima četiri kriterija, broja stanovnika županije koji nosi 57 posto, broja učenika u osnovnom obrazovanju 24 posto, broja učenika u srednjem obrazovanju 13 posto i 6 posto na osnovi površine županije. Sarajevska županija, prilikom obračuna ove formule, ima povlašteni koeficijent 2, koji kao obrazloženje ima “posebne rashodovne potrebe Sarajevske županije”. - Zakon je nepravedan, neekonomski i diskriminirajući i treba ga mijenjati - govorio je svojedobno Senaid Begić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini Zeničko-dobojske županije ustvrdivši kako će on uništiti županije. Ovog problema svjesni su i premijeri županija Zdenko Ćosić iz ZHŽ-a i Denis Lasić iz HNŽ-a s kojima smo razgovarali o ovoj problematici. - Ovdje se radi o problemu koji stalno naglašavamo, a on leži u Zakonu o pripadnosti javnih prihoda. Ti prihodi se zbog nepravednog zakona nama stalno smanjuju i zato smo nedavno održali sastanak s istomišljenicima iz županija da pokrenemo inicijativu za izmjenu zakona. Činjenica je da nas to izravno pogađa i utječe na građane, a znamo da nema ni grant sredstava niti kada smo ih iz federalnih sredstava dobili - kaže nam premijer u ZHŽ-u Zdenko Ćosić. - Županije se želi razvlastiti, prikazati ih se kao žderače novca, a istodobno im staviti na teret sve financijske obveze, ustvrdio je zapadnohercegovački premijer.

Premijer HNŽ-a Denis Lasić smatra da bi pravilnijom raspodjelom novca u HNŽ-u bio riješen velik dio problema. - Sve ovo događa se zbog neravnopravne raspodjele novca koja traje još od 2006., otkada su proračuni počeli opadati. Sarajevska županija s koeficijentom dva na prema jedan je povlaštena i ima bolja sredstva. Kada bi Hercegovačko-neretvanska županija imala dodatnih 20 milijuna maraka godišnje riješili bismo sve probleme, od socijalnih do industrijskih i svih drugih.

Pogrešni parametri


Ovdje su u startu zadani pogrešni parametri, ali ne smijemo odustati od mijenjanja ovakvog stanja. I na nedavnom sastanku s ostalim županijama svi smo upirali prstom prema Federaciji zbog ove situacije - istaknuo je premijer Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić. I ostali premijeri u županijama slažu se s tvrdnjama dvojca s kojim smo razgovarali, a činjenica je i da se sva tri naroda slažu kako je prevlast Sarajevske županije nad ostalima prevelika i da je nepravedan Zakon o pripadnosti javnih prihoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?