Otkrivamo

Hrvatski logoraši na udaru nakon što su tužili Federaciju BiH

branitelji
VL FOTO
20.11.2011.
u 11:00

Prema našim informacijama, samo Hrvatima se ukidaju statusi logoraša, izmjenjuju se rješenja, dok se bošnjačkoj komponenti takva rješenja ne ukidaju – kaže Zelenika

Skoro stotinu logoraša koji su tijekom prošlog rata bili zatvarani u logorima Armije BiH se našlo prije nekoliko dana na udaru revizijskih timova nakon što su podnijeli tužbu protiv Federacije BiH za naknadu štete i trauma koje su pretrpjeli tijekom zatočeništva. Upravo je taj popis hrvatskih logoraša u posjedu Večernjaka koji ekskluzivno objavljujemo.


Ostali bez statusa

U Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH ističu kako se radi o nastavku prijašnje prakse i pritisaka koje na ovu populaciju vrši Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i Federalno pravobraniteljstvo. – Nama je rečeno da ćemo ostati bez statusa ako odlučimo tužiti Federaciju. Federalno pravobraniteljstvo u dogovoru s Federalnim ministarstvom za pitanja branitelja i ministrom Zukanom Helezom ukida statuse našim ljudima i u rješenjima se navodi kako nismo bili u logorima Armije BiH nego smo bili u zatvorima – ističu u Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH. Predsjednik ove udruge Mirko Zelenika ustvrdio je kako se diskriminiraju bivši logoraši jer bivši logoraši Armije BiH nisu podvrgnuti istoj reviziji kao i bivši logoraši HVO-a. – Ovdje je na snazi diskriminacija, ali i fašizam. Volio bih da nam ministar Zukan Helez objasni prema kojem se to zakonu vrši revizija, kako se taj zakon zove i vrijedi li taj zakon za sve isto. Prema našim informacijama, samo Hrvatima se ukidaju statusi logoraša, izmjenjuju se rješenja, dok se bošnjačkoj komponenti takva rješenja ne ukidaju – rekao nam je Zelenika. Njegovu izjavu nam je potvrdio i Petar Barišić, savjetnik predsjednika Federacije BiH za pitanja branitelja. – U razgovoru s Omerom Bašićem mi je potvrđeno kako se revizija ne provodi na isti način nad hrvatskim i bošnjačkim logorašima. To je još jedan dokaz da zakon ne vrijedi isto za sve ljude u Federaciji – istaknuo je Barišić. Inače, Bašić je već nekoliko puta u javnosti spominjan kao osoba koja ima lažni status invalida, a jedan je od glavnih za provođenje revizije na prostoru Federacije BiH.


Žele nas ušutkati

Stoga se u Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH opravdano pitaju ima li itko u ovoj državi tko može zaustaviti samovolju ministra Zukana Heleza i ljudi koje je zadužio da provode reviziju na diskriminirajući način. – Na kukavički način žele ušutkati hrvatske logoraše kako bi u konačnici mogli reći da Armija BiH nije imala logore. Hrvati su bili u logorima Armije BiH, tamo su ubijani, zlostavljani na nezamislive načine. Istinu neće uspjeti sakriti – poručili su na kraju hrvatski logoraši.

Ključne riječi

Komentara 3

RB
RBiH
18:43 20.11.2011.

Pa vi ste ovu državu htjeli uništiti a sada vam ona treba davati penzije?

KR
kršnik
19:24 20.11.2011.

Federacija BIH nece dugo opstati, ako se dalje vrsi pritisak na Hrvate u nje. Jedino rjesenje za opstanak drzave BIH je uspostava treceg entiteta, tako da se ispostuje konstitutivnost hrvatskoga naroda u BIH.

DZ
DZG77
23:00 20.11.2011.

E steta je sto je nismo unistili, a sad kad placamo poreze u navodno toj nekoj drzavi ocemo i svoja prava.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?