Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Hrvatski koridor kroz BiH će biti ograđen žicom

Riječ je o prometnici koja bi imala status prolaza, brze ceste ograđene žicom izuzete od graničnih kontrola ukoliko je riječ o tranzitnom prometu
24. travnja 2012. u 12:52 1 komentara 3 prikaza
koridor
Foto: VL FOTO

BiH i Hrvatska u ovom su trenutku vrlo blizu dogovora po kojem bi Hrvatska dobila slobodan prometni koridor kroz BiH, koji bi istovremeno bio u funkciji obilaznice Neuma u dužini od desetak kilometara, piše Novi list.

Riječ je o prometnici koja bi imala status prolaza, brze ceste ograđene žicom izuzete od graničnih kontrola ukoliko je riječ o tranzitnom prometu.

Samo ona vozila koja bi na jednom velikom prometnom čvoru, a taj već postoji u nacrtima pripremljenim u resornom Ministarstvu prometa BiH, izlazila s autoceste na neumskoj obilaznici, dolazila bi do dva schengenska granična prijelaza s mješovitim ekipama hrvatskih i BiH carinika i policajaca.

Ti granični prijelazi gradili bi se u neposrednoj blizini prometnog čvora, te bi tamo prolazili uobičajene kontrole i nastavljali put prema Neumu ili negdje drugdje u BiH.

Kao što prikazuje skica rješenja, koju je objavio Novi list, sa svake strane granice bili bi izgrađeni kružni tokovi koji omogućavaju - ili nesmetan nastavak putovanja prema Dubrovniku ili izlazak u BiH.

Ova tema bit će najvažnija na sastanku koji će ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić održati 3. maja u Zagrebu s ministrom komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH Damirom Hadžićem.

Gore navedena varijanta nije jedina moguća, ali jest najozbiljnija, najjeftinija i najrazumnija nakon što je definitivno nova Vlada odbacila projekt nerentabilnog i užasno skupog Pelješkog mosta, piše list.

  • WIR WERDEN SIEGEN:

    Ovakvo rješenje je povreda nacionalnih i strateških interesa od strane \"hrvatske vlade\" koja služi destabilizaciji hrvatske neovisnosti...