Nemoćni

Hrvatski Fritzl nije jedinstven u zemlji, takvih je slučajeva mnogo

Zlostavljanje djece (1)
Foto: /PIXSELL
1/3
23.05.2011.
u 10:30

Na sudu žrtve pokušavaju prikazati kao nepouzdane, što je za one s teškoćama u razvoju dodatna trauma

Stravičnu priču koja je poput bombe odjeknula u mjestu pokraj Zadra obitelj u središtu pozornosti pokušava zadržati unutar svoja četiri zida. Podsjetimo, 72-godišnjaku, u medijima prozvanom hrvatski Fritzl, istražni sudac odredio je jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je čak tridesetak godina spolno iskorištavao svoju danas 46-godišnju kćer s poteškoćama u razvoju.

Ako su optužbe istinite, pohotnik ju je počeo iskorištavati još u njezinu ranom djetinjstvu. Što je radila i gdje je cijelo to vrijeme bila njezina majka, odnosno njegova supruga, i kako je moguće da gotovo tri desetljeća nitko nije primijetio što se događa, zasad ostaje nepoznanica. Zna se da je zločin prijavila žrtvina sestra nakon što je svjedočila očevu zadnjem poremećenom nasrtaju.

Vratili se iz inozemstva

Obitelj, koja vjerojatno proživljava najgore dane u životu, policiju je, doznajemo, zamolila da o cijelom događaju ne izvješćuje novinare, kao što se to inače radi, već da se sve radnje odvijaju u tajnosti. Štoviše, i prilikom naših dolazaka pred kuću u kojoj se sve to odvijalo zamoljeni smo, iza zatvorenih vrata, da ih pustimo na miru. To su nas zamolili i mnogobrojni susjedi koji su uvjereni da bi objavljivanjem identiteta ta obitelj još više propatila. A ta se obitelj navodno prije 27 godina vratila iz inozemstva u to dalmatinsko mjesto i živjela, kako doznajemo, relativno povučeno ne ističući se ni po čemu posebno. Za oca su neki od mještana rekli da se držao arogantno.

Iako cijela priča zvuči strašno, Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, tvrdi da postoji značajan broj sličnih slučajeva. Isto tako, statistike kažu da se zna za samo deset posto ukupnog seksualnog zlostavljanja, dok se čak devedeset posto takvih slučajeva skriva pod tepihom.

Osjećaj nepovjerenja

Žrtve takvog nasilja s poteškoćama u razvoju često, kaže G. Buljan Flander, trpe još veće traume nego ostale žrtve. Osjećaju veliki sram, gube sigurnost u svijet oko sebe, osjećaju nepovjerenje i krivnju.

– Oni su svjesni da su drukčiji, a kada im se dogodi nešto tako strašno, osjećaju da se još više razlikuju od većine, pogotovo ako im se ne vjeruje kad ispričaju strahote koje su im se događale – kaže G. Buljan Flader.

Dodatnu traumu, nastavlja, obično dožive na suđenju, kada odvjetnici nasilnika, odnosno branitelji pokušavaju dokazati da oni, zbog poteškoća u razvoju, nisu dostatni svjedoci. No, praksa, kaže G. Buljan Flander, govori da takve osobe vrlo vjerodostojno znaju ispričati detalje onoga što su proživjele, kao i pripadajuće emocije. Psihijatar Vladimir Gruden kaže da se nasilnici osjećaju manje vrijednima pa se iskaljuju na slabijima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije