BEVANDA - LEKO:

Hrvatska ne odustaje od gradnje Pelješkog mosta

leko
30.10.2013.
u 08:56

Bećirović: Izgradite odnose s Islandom; Leko: Pobjeđujte u Brazilu dok ne dođe Hrvatska

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko započeo je jučer u Sarajevu dvodnevni posjet tijekom koje se otvorila rasprava o pitanju granice, izgradnji Pelješkog mosta, trgovini. Josip Leko predvodi saborsko izaslanstvo u dvodnevnom službenom posjetu BiH, a u izaslanstvu su i predsjednik kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Šuker te zastupnik Perica Jelečević. Nakon sastanka s članovima vodstva Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH, Leko je kazao kako su ti razgovori bili izuzetno srdačni, otvoreni i konstruktivni iako nema suglasnosti o rješavanju svih otvorenih pitanja.

Uvjetovanje

Potvrdio je i kako je Hrvatska spremna ratificirati sporazume o luci Ploče i prolasku kroz Neum, kao i raditi na što bržoj realizaciji projekata poput Jadransko-jonske autoceste i koridora Vc.

- Hrvatska smatra da je Pelješki most unutarnje pitanje RH i da gradnjom mosta nisu niti će biti dovedeni u pitanje interesi BiH. To znači da ćemo sve aktivnosti dogovarati s BiH, ali odustati od povezivanja dijelova teritorija nećemo niti smijemo jer je to povezivanje dva dijela teritorija EU-a, kazao je Leko. Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović kazao je kako je nužno postići konačni dogovor o granici.

- Po našem sudu prije toga treba riješiti pitanje naše morske granice. BiH je pomorska država koja je potpisala Konvenciju UN-a o pravu mora i mi imamo pravo na izlaz u međunarodne vode. Poštujemo Hrvatsku, no pristup BiH otvorenom moru mora biti neupitan, kazao je Bećirović iako nije posve jasno čije zapravo on stajalište zastupa jer o ovome pitanju vlasti BiH i nemaju službenog stava. Bećirović je zaželio da Hrvatska “izgradi što bolje odnose s Islandom”, a Leko da BiH na Svjetskom prvenstvu u nogometu sljedeće godine postigne što bolji rezultat “prije nego što naleti na Hrvatsku”.

Trgovina i EU

“A tada ćemo vidjeti ‘kome obojci, a kome opanci’ kako biste kazali ovdje u BiH”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora.
S predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom, Leko je razgovarao o inicijativi o izmjeni ugovora o graničnim prijelazima. Predsjedatelj Bevanda je istaknuo da BiH pregovara s Europskom komisijom o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima. Dodao je da pad izvoza nije dobar ni za koga i naglasio da se suradnje u gospodarskom segmentu moraju što prije revitalizirati na obostrani interes.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?