Posjet BiH

Hrvatska ima obvezu brinuti o Hrvatima u BiH

milanovic
Marko Jurinec/PIXSELL
04.10.2013.
u 12:11

Najavljeni su posjeti mjestima u kojima žive veće zajednice Hrvata u ovoj zemlji

Hrvatski premijer Zoran Milanović u službenom je posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će se u više gradova sastati s predstavnicima lokalnih vlasti.

Premijer se dosada susreo s načelnikom Čelanom koji je nakon sastanka kazao da su razgovarali o mogućnosti još bolje suradnje u budućnosti. U pogledu popisa stanovništva koji se trenutno odvija u BiH, kazao je da to nije jedini razlog dolaska u BiH. Prilikom posjete i obilazka tvornice mljekare Livno, premijer se susreo s Miljenkom Crnjac koji je kazao kako imaju nekolicinu problema otkada je Hrvatska ušla u Europsku Uniju u pogledu izvoza sira i mlijeke, te je dogovoreno da će se vidjeti što se može učinit po tom pitanju.

"U Bosni i Hercegovini sam bio u dva navrata u mjestima gdje su većina Hrvati. Republika Hrvatska ima ustavnu, ali i moralnu obavezu suradnje i brige o Hrvatima izvan Hrvatske. Poštujemo BiH u njenom ustavno-pravnom poretku. Popis stanovništva je važan, ali nije presudan. Nijedno pravo nije upitno i ono je utvrđeno međunarodnim ugovorom i Ustavom BiH. Ne trebam pozivati Hrvate u BiH da se popišu. Oni to znaju i bez mene", izjavio je Milanović na novinarski upit zašto je izabrao vrijeme popisa stanovništva u BiH da bi posjetio Bosnu i Hercegovinu.

Premijer RH, Zoran Milanović je ovom prigodom kušao domaći sir i vino nakon čega se zaputio u Tomislavgrad pred zgradu Općine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?