ČELNE POZICIJE

Hrvatima vezane ruke i u radu Federalne policije

lisice
Arhivska fotografija
25.10.2011.
u 10:27

Hrvati gube sve bitnije pozicije u federalnim institucijama i odborima, ruke su im potpuno svezane

Izbacivanje Hrvata iz svih značajnijih pozicija u Federaciji BiH se nastavlja, a najnoviji primjer je Neovisni odbor za imenovanje ravnatelja federalne policije gdje je samo jedno mjesto pripalo hrvatskim strankama, odnosno HSP-u, dok su tri mjesta dobili kandidati koje je predložio SDP, dva SDA i jedno iz kategorije ostalih.

Potpuna kontrola

U ovakvom omjeru snaga vrlo je izvjesno da SDP vrlo lako može uzeti potpunu kontrolu nad ovim tijelom, budući da se po kuloarima priča da je i kandidat iz kategorije ostalih sklon upravo toj stranci. Preuzimanjem kontrole nad Neovisnim odborom SDP se osigurao ukoliko im ne prođe Zakon o unutarnjim poslovima koji pokušavaju nametnuti, a koji bi bio poguban za federalnu policiju. Tako je na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH pod tekućim pitanjima razmatrano pismo federalnog ministra unutarnjih poslova Predraga Kurteša. Povod ovakvog ministrova obraćanja Vladi je pismo koje je ravnatelj Federalne uprave policije uputio pojedinim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH u kojem upozorava na politizaciju policije kroz novi Zakon o unutarnjim poslovima.

Policija pod nadzorom

“Federalna Vlada je jednoglasno donijela zaključak kojim podržava napore ministra unutarnjih poslova FBiH na donošenju izmjena Zakona o unutarnjim poslovima. Vlada je također ocijenila neprimjerenim obraćanje ravnatelja Federalne uprave policije međunarodnim institucijama i pojedinim veleposlanstvima u BiH, mimo institucija sustava u FBiH”, priopćeno je s sjednice Vlade. Naime, novim zakonom koji je već u nekoliko navrata loše ocijenjen od međunarodne zajednice pokušat će FUP staviti pod nadzor Ministarstva unutarnjih poslova, što bi bilo pogubno za tu instituciju koja bi trebala biti neovisna o politici. Novim zakonom ravnatelju FUP-a bi se oduzela sva sredstva, odnosno bio bi ukinut podračun koji sada imaju te bi sve akcije koje bi provodili ovisile o ministarstvu, tj. političkoj stranci koja je na čelu ministarstva. Drugim riječima, provodile bi se samo one akcije koje se ne tiču politički podobnih osoba i stranaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?