Diskriminacija

Hrvatima ne daju novac za obnovu

diskriminacija
Zvonimir Ćorić
29.01.2012.
u 11:02

Deklarirali ste se kao pripadnica Hrvata čime niste ispunili uvjete, stoji u odluci

Mnogima u Federaciji BiH puna su usta multikulturalnosti, multietničnosti i suživota, no oni su u praksi čini se odavno pokopani. Svako malo dolaze primjeri diskriminacije na nacionalnoj osnovi. O tome svjedoči i slučaj povratnice u Goražde, koja je po nacionalnosti Hrvatica. Naime, povratnica u Goražde T. M. nije dobila novac za obnovu svoje kuće samo iz jednog razloga jer je - Hrvatica.

Poslali i službeni odgovor

Da nema i službenog dokumenta u kojem joj je to priopćeno, nadležni bi sada vjerojatno komentirali kako je riječ o špekulaciji: “Javni poziv je bio raspisan za obnovu i rekonstrukciju objekata za povratnike bošnjačke i srpske nacionalnosti, a Vi ste se u prigovoru deklarirali kao pripadnica iz reda hrvatskog naroda čime niste ispunili uvjete iz javnog poziva”, navodi se u odluci koju je potpisao predsjednik Povjerenstva za izbor korisnika pomoći za rekonstrukciju stambenih jedinica Općine Goražde Suad Došlo. Nakon ove odluke, T. M. je odustala je od apliciranja za donaciju. Proteklih godina odbijena je čak 12 puta. Na početku se u aplikacijama nije ni izjašnjavala o nacionalnoj pripadnosti, a kada je to učinila prvi put, stigla je spomenuta odluka. Tijekom borbe za obnovu kuće, koja je trajala godinama, T.M. se obraćala na različite adrese – Općini, županiji, Federalnom kao i državnom ministarstvu za pitanja izbjeglica. Nikada ni od koga nije dobila odgovor ili značajniju pomoć. Unatoč činjenici da joj je kuća od dvije granate potpuno uništena, što je naveo i vještak građevinske struke u svom nalazu iz 2003. godine, od dana povrataka podnosila je više puta zahtjev za dodjelu donacije za saniranje krova, novac nikada nije dobila.

Provodi se diskriminacija

Nakon smrti supruga, ostala je samohrana majka i danas živi u razrušenoj kući sa sinom i unukom. Prema njezinim riječima, Općinska povjerenstva provode diskriminaciju u Goraždu, jer se na listi za obnovu nalaze samo osobe bošnjačke i srpske nacionalnosti, iako se mnogi od njih ni danas nisu vratili u svoje prijeratne domove. Stoga se pitam mogu li uopće Hrvati iz Goražda dobiti bilo kakvu donaciju, zaključuje ova razočarana Hrvatica koja se obratila mnogim institucijama za pomoć, no ostala je bez odgovora, kao i donacija kako bi svoju kuću obnovila. I u drugim dijelovima Federacije BiH i RS-a bilježe se slični primjeri. Također, kako tvrde povratnici, veliki broj njih je uzeo novac za obnovu, ali nikada se nije vratio niti živi u obnovljenim kućama, a veliki broj onih koji su se vratili nemaju normalan krov nad glavom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?