ubilački pohod

Hrvatica Sanda u vrtlogu pakla: Iz stana čujem svaki pucanj!

nairobi (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
22.09.2013.
u 15:58

Te kave su naš subotnji ritual, kao kad smo u Splitu, i da mi suprug nije na putu išli bismo i ovaj vikend, tko zna što bi bilo, ispričala nam je Splićanka Sanda Ivančić koja u tromilijunskom Nairobiju živi već nekoliko godina

Tragedija u Nairobiju, teroristički napad Al Qaidinog ogranka Al Shababa na trgovački centar Westgate u glavnom gradu Kenije, potresla je cijeli svijet. Na određeni način svjedočila mu je i Splićanka Sanda Ivančić koja u tromilijunskom Nairobiju živi već nekoliko godina, suprug joj tamo radi za Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR). Relativno miran život u kenijskoj metropoli u subotu i nedjelju zamijenio je užas terorizma, pokolj u kojem je - kako su govorili podaci od nedjelje popodne - poginulo 59 osoba, uz blizu 200 ranjenih.

- Vojska i specijalci su teroriste opkolili u supermarketu Nakumat, ali on je toliko velik da kriza s taocima može potrajati danima, pričala nam je Sanda u nedjelju, zgrožena napadom kao i cijeli svijet.

Uz golemi broj žrtava, zastrašujuće je, kaže, i to što teroristi uopće nisu željeli pregovarati, i što nitko zapravo nije ni znao koliko ih je, brojke su se kretale od deset pa sve do tridesetak.

- Otkako je napad počeo nitko nije ni analizirao puno o tome što se dogodilo i zašto napadači ne žele pregovarati, svi su se koncentrirali samo na to da izvuku ljude, civile, iz Westgatea, kaže Sanda. Ona s obitelji živi u stanu koji je udaljen samo petstotinjak metara od centra Westgate, u tamošnji kafić Art redovito odlazi na kavu.

- Te kave su naš subotnji ritual, kao kad smo u Splitu, i da mi suprug nije na putu išli bismo i ovaj vikend, tko zna što bi bilo, kaže nam. Iz svog stana Ivančići mogu čuti svaki pucanj iz Westgatea, zato ne izlaze iz kuće, ali Sanda kaže da su mnogi - i Kenijci i stranci koji tamo žive - odmah krenuli dati krv kako bi pomogli brojnim ranjenicima.

- Između nas i centra je samo uski zeleni pojas, nekakva šumica, a promet je potpuno blokiran, sve što se čuje su pucnji i helikopteri, kaže. Trgovački centar Westgate je, kako nam govori Sanda, jedna od većih izraelskih investicija u Keniji, zbog čega su se odmah u gradu pojavile i informacije kako je kenijskim specijalcima u pomoć pritekla i izraelska tajna služba Mossad.

Pokušavajući protumačiti uzroke napada, Sanda Ivančić podsjeća da je Al Shabab prijetnje Keniji uputio odmah nakon intervencije te zemlje u Somaliji krajem 2011.

- Kenija je tvrdila da želi očistiti dio somalskog teritorija kako bi se tamo mogle vratiti izbjeglice kojih je samo u Dadaabu oko pola milijuna, mnogi su u tom najvećem izbjegličkom logoru na svijetu posljednjih 17-18 godina. Ukupno u Keniji ima više od milijun somalskih izbjeglica, kaže nam Sanda. Već tada se, kaže, pokazalo da je intervencija prava katastrofa, jer su na Somaliji još ranije zube slomili i Etiopija i SAD.

- Al Shahab je odmah rekao da će uzvratiti Keniji, ali da će to biti rat na duge staze. Odmah nakon te prijetnje postrožene su mjere sigurnosti, zaštitari su na ulazima u sve državne institucije, sve banke, shopping centre. Ako ulaziš pješice bez pitanja otvaraš torbu da je pregledaju, a ako se ulazi automobilom čuvari pregledavaju prtljažnike, i to baš svakom automobilu, kaže Sanda. Ipak, dogodilo se najgore, unatoč svim mjerama predostrožnosti koje je poduzela zemlja u kojoj Kršćani imaju ogromnu većinu, čak 83 posto stanovništva, uz 11 posto muslimana.

- Samo se nadam da neće ispasti da teroristi čekaju da u centar uđe dovoljno vojnika i policajaca, pa da sve dignu u zrak, kaže Sanda, koja međutim gleda i korak dalje na jednu od mogućih posljedica ovog napada: što će se nakon ovoga dogoditi Somalijcima izbjeglicama u Keniji? Hoće li im se Kenijci osvećivati za ovaj napad?

- U Keniji se često stvari postavljaju kao da su Somalijci i svi ostali stranci krivi za nered, korupciju... Prošle godine su planski prije izbora u dijelovima Nairobija u kojima žive Somalijci bili izazivani neredi, palile su se njihove džamije, pa su zauzvrat paljene crkve i tako u krug. Malo se o tome pisalo jer su svi bili zabavljeni izborima, ali nekako je politici uvijek lakše uprijeti prst u Somalijce nego se ozbiljno pozabaviti problemima poput korupcije, kaže Sanda Ivančić.

>> Ubijeno 43 ljudi: Skrivali smo se u WC-u satima i strahovali

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije