PREKO GRANICE

Hrvati zbog jeftinijih cijena po lijekove idu čak u Grude

lijekovi
VL FOTO
14.07.2011.
u 09:48

Potrošnja lijekova raste iz godine u godinu, kako u BiH, tako i u RH

Ne tako davno, građani Republike Hrvatske, posebice oni koji žive u pograničnim područjima, dolazili su redovno u šoping u Bosnu i Hercegovinu. Razlog - jeftinije cijene. Sada je situacija malo drugačija jer su se cijene prehrane manje - više izjednačile. Za razliku od cigareta i lijekova koje su i dalje dobar razlog za prelezak preko granice.

Kupovina u Grudama

Naime, u usporedbi cijena desetak lijekova u Hrvatskoj i četiri susjedne države - Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini - najjeftinija je ljekarna u Srbiji. Povoljna je i BiH, jer u ljekarni u Grudama Coldrex ćete platiti sedam maraka, a RH 10,85 KM, Aspirin protect 3,5 KM, a u Hrvatskoj 5,60 KM, a B-complex 2,5 KM, a u Hrvatskoj čak duplo. Inače, u ljekarni u Grudama kažu da kupci iz Hrvatske obično kod njih traže Lekadol, Kafetin i Conprostu. Lekadol tablete koje koštaju 2,45 KM, a u Hrvatskoj 4,75 KM, Kafetin je 1,35 KM, a u Hrvatskoj 4 KM. No, lijek za prostatu je dvostruko jeftiniji u Grudama gdje košta 9,5 KM, a u Hrvatskoj 19 KM. No, za građane RH, kao i za Gruđane, najbolje bi bilo ići po lijekove u RS, jer su dosta jeftiniji nego u FBiH. Na prijedlog Državne agencije za lijekove i medicinska sredstva, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o formiranju Međuresorne radne grupe za izradu propisa o utvrđivanju načina kontrole cijena lijekova u BiH. Pojašnjavajući zašto je potrebna ta grupa, direktorica Agencije za lijekove BiH Nataša Grubiša kazala je za bh. medije da u BiH trenutno postoje različiti načini formiranja cijena lijekova u FBiH, RS-u i Brčko Distriktu. S uspostavom jedinstvenog načina formiranja cijena lijekova na dobitku će, kaže Grubiša, biti država BiH, tj. entiteti i županije.

Velika potrošnja

Inače, potrošnja lijekova u Hrvatskoj i BiH je drastična. U BiH je 2009. na lijekove potrošeno 467 mil. KM, od čega se 83,3 posto odnosi na lijekove iz uvoza, podaci su Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Građani BiH potroše 109 milijuna KM godišnje na lijekove koji se koriste za liječenje kardiovaskularnih bolesti, oko 68 milijuna KM na lijekove za živčani sustav, a 14,7 mil. KM se potroši na inzulin. Prema podacima ove agencije, na antidepresive je potrošeno 8,7 mil. KM, a 8,4 mil. KM na antipsihotike, dok građani BiH za hipnotike i sedative godišnje izdvajaju 1,3 mil. KM. Hrvati su na lijekove u 2009. godini potrošili 4.615.283.338 kn, ili oko pola milijarde kuna više u odnosu na 2008. Prednjačile su tri županije Požeško-slavonska, Primorsko-goranska i Virovitičko-podravska.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?