MIROSLAV LAJČAK

Hrvati u BiH se ne osjećaju dobro i to je signal za analizu

\'Miroslav Lajcak, the envoy of the Europen Union\'s foreign policy chief Catherine Ashton, speaks during a news conference in Tirana February 3, 2011. Lajcak arrived in Albania to lead negotiations b
Reuters/Pixsell
26.04.2011.
u 11:02

Ako Hrvati imaju dojam da njihova prava nisu dovoljno zaštićena u institucijama BiH, te se institucije trebaju time ozbiljno pozabaviti, kazao je Lajčak

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je zabrinutost zbog situacije u BiH, priopćeno je prije nekoliko dana u Bruxellesu. Ashton je pozvala bh. političke lidere da ne podrivaju napredak koji je postignut i da svoje mišljenje iznesu kroz odgovarajuće institucionalne kanale. Najavila je da će Miroslav Lajčak uskoro posjetiti BiH. Direktor za zapadni Balkan u službi za vanjske poslove Europske unije Miroslav Lajčak izjavio je, uoči posjeta BiH, da nikakva rješenja u BiH koja dolaze samo s jedne strane i koja ne odgovaraju interesima ostalih zainteresiranih strana, nisu dobra, kao što nisu dobra ni bilo kakva rješenja koja bi nametnula međunarodna zajednica.

Prekoračena crvena linija

Bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je ponovio da je najava o održavanju referenduma u Republici Srpskoj loša poruka i korak u lošem pravcu koji, smatra on, otvara probleme umjesto da ih rješava. - To je odluka koja prekoračuje puno crvenih linija - i za međunarodnu zajednicu i za narod u BiH. Ako želimo voditi razgovor o radu institucija, onda se to ne radi preko referenduma. Nažalost, to je odluka koja BiH udaljava od cilja, odnosno pridruživanja obitelji europskih država, ocijenio je Lajčak. Također je rekao da zahtjev nedavno održanog Hrvatskog narodnog sabora za formiranje federalne jedinice s hrvatskom većinom “nije ništa novo” i da je odgovor Europske unije jednostavan i glasi da su “sve promjene u Ustavu i teritorijalnoj organizaciji BiH moguće, pod uvjetom da su rezultat dogovora predstavnika i Bošnjaka, i Hrvata, i Srba. Direktor za zapadni Balkan smatra da, ako Hrvati imaju dojam da njihova prava nisu dovoljno zaštićena u institucijama BiH, te se institucije trebaju time ozbiljno pozabaviti i u tom smislu je, kako ocjenjuje, važno da je Hrvatski sabor poslao jasnu poruku da će djelovati u okviru institucija i zakona BiH, prenijele su agencije. - Ne bi bilo dobro da se sada od tog sabora pravi nešto što on nije. To je bio glas koji kaže da se veliki dio hrvatskog naroda u BiH ne osjeća dobro u sadašnjoj situaciji. Mislim da taj signal trebamo analizirati, dodao je Miroslav Lajčak.

Formirati institucije

Što se tiče federalne Vlade, ona se sada treba dokazati, smatra Lajčak. Prema njegovim riječima, Europska unija od bh. političara očekuje da formiraju institucije vlasti i Vladu na način da ta vlada ima snagu i podršku u Parlamentu da uspješno provede reforme.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar cros
cros
15:34 27.04.2011.

Lajcak i ostali majmuni iz \"medjunarodne\" zajednice su prespali zadnih 15 godina. \"Trenirali su strogcu\" nad Hrvatima, toliko da danas Hrvati MRZE BH jer su o toj tvorevini posve ponizeni i obespravljeni ne samo kao nacija nego i kao ljudi! S druge strane, pustali su da \"entite\" postane \"republika srpska\" i ponasaju se kao \"suverena drzava\" u drzavi i normalno doslo se opet do referenduma! Jasno, srbi nisu ni bili za BH, a kad vide kako je Hrvati u \"zajdenici\" sa poturicama, onda je jasno da na takvu \"zajednicu\" ne bi pristao ni zadnji debil! Hrvatima se GADI robovska BH i oni bi takodjer rado iz nje izisli! Ostaje pitanje hoce li poturice u tom slucaju imati jos nesto osim Tuzle i Sarajeva?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?